L'oficina de drets humans de les Nacions Unides ha dit aquest dimarts que el setge d'Israel a Gaza i la seva ordre d'evacuació allà podrien suposar el crim internacional del trasllat forçós de civils. "Ens preocupa que aquesta ordre, combinada amb la imposició d'un setge complet de Gaza, no es consideri una evacuació temporal legal i, per tant, equivalgui a un trasllat per la força de civils en violació del dret internacional", ha destacat Ravina Shamdasani, portaveu per a l'oficina de drets humans de l'ONU, i recull Reuters. El terme "trasllat forçós" descriu la reubicació forçada de poblacions civils i és un crim de lesa humanitat castigat pel tribunal penal internacional.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Gaza i Palestina
 

Amnistia Internacional també va dir fa quatre dies que l'ordre de l'exèrcit israelià a la gent del nord de Gaza i la ciutat de Gaza d'"evacuar" al sud de la Franja de Gaza no es podia considerar un avís efectiu. I a més, també va especificar que podia suposar un desplaçament forçat de la població civil, una violació del dret internacional humanitari. Així, l'anunci inicial va donar a la gent 24 hores per abandonar el nord de Gaza "per la seva seguretat i protecció", una exigència impossible que fins i tot el portaveu de l'exèrcit israelià va admetre impossible en un dia. Independentment del període de temps, Israel no pot tractar el nord de Gaza com una zona de foc obert basant-se en el fet d'haver emès aquesta ordre, destacava la mateixa organització. Les seves forces tenen l'obligació de prendre totes les precaucions possibles per minimitzar els danys als civils allà on es trobin a Gaza.

Situació tensa i complicada a Gaza

Calma tensa. I expectació. Uns 600.000 habitants de Gaza han estat evacuats de la zona de la ciutat de Gaza, després dels avisos de l'exèrcit israelià divendres, segons el portaveu de les Forces de Defensa d'Israel, Jonathan Conricus. En una actualització diària, Conricus ha destacat que més de 600.000 persones havien estat evacuades de la zona de la ciutat de Gaza, però que 100.000 persones encara no havien marxat. Israel ha advertit a la gent que abandoni la zona de la ciutat de Gaza abans del que diu que seran "operacions militars millorades" en els pròxims dies. Conricus ha constatat que les operacions començaran "quan el moment s'adapti a l'objectiu".

Ara bé, els ciutadans continuen refugiant-se a l'hospital Dar Al Shifa de la ciutat de Gaza. Segons destaca el The Guardian, els refugiats vius dormen entre llits plens de pacients, als passadissos i fins i tot a terra, mentre els morts inunden la morgue. De fet, durant el cap de setmana s'havia dit que a conseqüència d'estar al límit de les capacitats, haurien reclamat camions frigorífics per dipositar-hi més cossos. 

El nom Dar Al Shifa es tradueix com a “casa de curació”, destaca el mateix diari britànic, i desenes de milers han buscat no només cures i tractament, sinó també refugi dels bombardejos que cauen sobre la ciutat de Gaza cada hora, resant perquè l'hospital els proporcioni alguna protecció. De les baranes de ferro del pati d'entrada s'han penjat mantes estampades per fer ombra, mentre que algunes persones s'han reunit al voltant de les escales amb els seus fills i tot el que queda de les seves pertinences.

Shifa no és només el centre mèdic més gran de Gaza, sinó el centre neuràlgic de tot el sistema de salut, i l'atac israelià al territori l'ha portat al punt de ruptura. Les autoritats locals i els grups d'ajuda a Gaza estimen que entre 35.000 i 40.000 persones s'hi refugien.

Els EUA i Israel acorden enviar ajuda humanitària

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha mantingut converses amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Posteriorment, ha insistit que tots dos països havien acordat desenvolupar un pla per portar ajuda humanitària als civils a Gaza sense beneficiar Hamàs. Blinken ho ha anunciat després d'hores de negociar amb Netanyahu. Unes converses que s'han prolongat fins dimarts a les primeres hores.