L'aclaparadora victòria de Bashar Al-Assad, que va aconseguir un dubtós 95,1 % dels vots en les eleccions presidencials celebrades el dia 25 a Síria, ha estat titllada de "farsa" per part de l'oposició siriana, que donava per fet que Bashar al-Assad guanyaria l'elecció. Per la seva part, els principals aliats del règim sirià, com la Xina i Rússia, no han dubtat a felicitar el reelegit president.

Segons avança l'agència Efe, Ibrahim al Jibawi, que representa a l'oposició en el Comitè Constitucional a Ginebra, constituït a finals de 2019 per redactar una nova Carta Magna amb la participació del règim, l'oposició i la societat civil, va reiterar que les eleccions de dimecres passat van ser una "farsa". "Això va ser una obra de teatre. Tots hem vist vídeos que proven un flagrant frau i que la gent de 'shabiha' estava votant més d'una vegada", va dir a Efe Jibawi amb referència a una milícia siriana aliada de Damasc que va estar en els col·legis controlant el procés.

A part de denunciar un suposat frau electoral, el membre del comitè també va mostrar preocupació per les conseqüències que poden portar aquests resultats, com que Al-Assad prolongui el seu mandat amb una reforma de la Constitució, una cosa que ja va fer l'any 2000 per poder governar a Síria. Per aquesta raó, segons Al Jibawi, "aquestes eleccions no representen res en absolut. És com si no haguessin tingut lloc".

A més, milions de sirians es van quedar fora del procés electoral al nord-oest del país, en mans de grups opositors i faccions gihadistes, i al nord-est, administrat per una autoritat autònoma kurda.

Felicitació de Putin

Per la seva part els països garants del règim sirià, com Rússia, l'Iran, la Xina o Veneçuela han celebrat la victòria d'al-Assad, que començarà la seva quarta legislatura de set anys una vegada torni a ser investit com a president.

El president rus i principal valedor d'al-Assad, Vladímir Putin, va ser el primer a felicitar el seu col·lega sirià en un telegrama en el qual va expressar "la confiança dels seus conciutadans en el seu curs polític, encaminat a estabilitzar com més aviat millor la situació a Síria i enfortir la seva institucionalitat."

Per la seva part, el Ministeri d'Exteriors de Rússia va criticar en un comunicat la posició d'Occident de no reconèixer les eleccions sirianes "a priori" i la va qualificar d'"un acte de grollera pressió política sobre Damasc i un nou intent d'ingerència en els assumptes interns de Síria a fi de desestabilitzar-la".

Aquesta declaració va ser emesa després que durant l'escrutini la Unió Europea (UE) considerés que les eleccions presidencials sirianes "soscaven" els esforços per trobar una solució "sostenible" al conflicte, en no complir criteris democràtics.

Altres països aliats de Damasc com la Xina o l'Iran també van felicitar al-Assad per la seva "decisiva victòria", així com Veneçuela, el president del qual, Nicolás Maduro, va enviar un telegrama de felicitació al seu homòleg sirià per revalidar el seu mandat en una "exemplar jornada democràtica".

 

Imatge principal: Opositors sirians protesten a Idlib contra les eleccions / Efe