L’actual president de Síria, Bashar al-Assad, ha guanyat les eleccions presidencials celebrades dimecres amb un 95,1 per cent dels vots, segons ha anunciat el president de l'Assemblea Popular, Hamudeh Sabbagh, i ha informat l'agència oficial de notícies SANA. Malgrat la suposada contundència de la victòria ‘a la búlgara’, la comunitat internacional no està disposada a reconèixer el resultat de les eleccions, on només s’hi ha pogut presentar dos candidats més, de partits opositors tolerats, i mentre Síria continua dessagnant-se per una guerra civil que ja va més de deu anys que dura.

Segons els resultats avançats per Sabbagh, "el candidat Bashar al-Assad ha aconseguit 13.540.860 vots" dels 18.107.109 que s'han emès tant dins com fora del país, la qual cosa suposaria una participació del 78,64 per cent. Els altres dos candidats a la presidència eren Abdulà Salum Abdulà, del Partit Socialista Unionista (SUP) i Mahmud Ahmad Marai, de la Unió Democràtica Àrab Socialista (DASU), partits opositors autoritzats per Damasc. Els resultats d’aquests dos candidats no s’han fet oficials encara. Amb tot, Marai hauria obtingut el 3,3 per cent dels sufragis, mentre que Abdulá aconseguit l'1,5 per cent dels vots.

celebracion victoria siria damasco bashar al assad efe

Celebració de la victòria de Bashar al-Assad a Damasc / Efe

La mateixa agència SANA, segons recull Europa Press, ha indicat que a les principals ciutats sirianes, com Damasc, Homs i Alep, els ciutadans han sortit al carrer a celebrar la reelecció d’al-Assad.

Sense reconeixement internacional

Amb aquest triomf, que gran part de la comunitat internacional ja va anunciar que no reconeixeria, Bashar al-Assad es manté com a president de Síria, càrrec que ocupa des de l'any 2000, quan va succeir al seu pare, Hafez al-Assad. A més, Bashar hauria fins i tot superat els vots obtinguts el 2014, quan va aconseguir un 88%.

Aquest mateix dijous, la Unió Europea (UE) ja ha anunciat que prolongarà un any més les seves sancions contra Síria. Per a la UE, aquests comicis "no compleixen cap dels criteris d'una votació veritablement democràtica" i per tant, "no contribueixen a solucionar el conflicte" a Síria.

Els vint-i-set han matisat que la col·laboració i l'ajuda humanitària queda exempta de les restriccions europees. En el context del coronavirus, ho han recalcat de forma constant: les sancions no afecten el lliurament d'aliments, medicaments i equips mèdics.

Malgrat el gran rebuig a aquest procés electoral de la major part de la comunitat internacional, alguns països com Veneçuela han felicitat a al-Assad per la seva victòria. En aquest sentit, el president veneçolà, Nicolás Maduro, ha donat l'enhorabona al poble sirià per la "exemplar jornada democràtica", que s'ha traduït "en l'ampli i inobjectable triomf" d'al-Assad.

 

Imatge principal: Bashar al-Assad amb dos simpatitzants el dia de les eleccions / Efe