L'Alt Comissariat de Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Turk, ha expressat aquest dimarts el seu suport a la futbolista espanyola Jennifer Hermoso i ha advocat perquè l'escàndol pel petó no consentit que li va fer l'ara suspès president real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, suposi "un punt d'inflexió" al món de l'esport. "Les dones en l'esport continuen fent front a assetjament i abús sexual. Tots tenim la responsabilitat de denunciar i fer front a aquests abusos", ha manifestat en un missatge a la xarxa social X, anteriorment coneguda com a Twitter. "Ens unim a Jenni Hermoso i a tots els que treballen per posar fi a l'abús i el sexisme en l'esport", ha dit, juntament amb l''etiqueta' #SeAcabó.

Per la seva part, el portaveu de la Secretaria General de l'ONU, Stéphane Dujarric, ha indicat en roda de premsa que "hi ha un problema crític de sexisme que continua existint en l'esport" i ha mostrat el desig de l'organisme que "les autoritats i el govern espanyols l'abordin d'una manera que respecti els drets de totes les dones esportistes".

"Com de difícil és no besar algú als llavis?", s'ha preguntat Dujarric, qui ha declinat pronunciar-se sobre si les accions de Rubiales suposen una agressió sexual. "Això és un terme penal. Pel que veiem, no hi ha indicacions que res d'això fos consentit", ha conclòs.

"Tolerància zero"

Les paraules de Turk i Dujarric han arribat a penes uns dies després de què ONU Dones retragués els "comentaris i comportaments ofensius, totalment inacceptables" de Rubiales sobre el petó a Hermoso en la celebració del Mundial de futbol i defensés la "tolerància zero" davant de "qualsevol forma d'abús o assetjament" en l'esport femení.

Per la seva part, la Federació Internacional de Futbol (FIFA), a través de la seva Comissió Disciplinària, va suspendre dissabte "amb caràcter provisional" Rubiales "de tota activitat relacionada amb el futbol a nivell nacional i internacional". La suspensió és efectiva des d'aquell mateix dia i "s'estén per un període inicial de 90 dies", segons l'organisme, "en tant que es tramita el procediment disciplinari" que l'esmentada Comissió Disciplinària va obrir el passat 24 d'agost contra Rubiales arran del seu comportament després de la final del Mundial femení.