La Franja de Gaza s’enfonsa en una crisi humanitària devastadora, marcada per una onada de saquejos, robatoris i violència que reflecteixen la desesperació d’una població afamada i desprotegida. Com informava recentment The Guardian, bandes armades assalten magatzems d’ajuda humanitària, menjadors socials i forns de pa enmig d’un col·lapse total de l’ordre públic.

Després de més de dos mesos de bloqueig israelià, moltes famílies només poden fer un àpat al dia, i la farina en mal estat es ven a preus astronòmics. El combustible ha desaparegut i només es troba llenya o plàstic per cuinar. Segons relaten diversos testimonis recollits per The Guardian, la manca d’aliments ha provocat escenes de pànic, enfrontaments entre civils i assalts violents a centres de distribució.

Gaza, l'epicentre de la crisi

La ciutat de Gaza és l’epicentre de la crisi. La setmana passada, grups armats van irrompre en diversos forns de pa buscant farina, i com que no van trobar-ne, van saquejar menjadors comunitaris. També es van registrar robatoris de bateries, olles i telèfons mòbils. En un cas, el personal d’una ONG va ser amenaçat amb ganivets mentre es produïa el saqueig.

gaza camp refugiats efe
Un nen palestí desplaçat, davant la tenda de la seva família a l'estadi Al Yarmouk al centre de la ciutat de Gaza, la Franja de Gaza, el 5 de maig de 2025. Segons l'ONU, almenys 1,9 milions de persones (o nou de cada deu persones) a la Franja de Gaza estan desplaçades internament / Efe

L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) va haver d’evacuar el seu personal després que milers de persones envaïssin la seva oficina a la ciutat de Gaza. Louise Wateridge, funcionària d’emergències de l’agència, va declarar a The Guardian que aquest saqueig és una “conseqüència directa d’una privació insuportable i prolongada”.

La inseguretat a la Franja, l'altre nou problema

La inseguretat s’ha convertit en una constant. Segons informa el mateix diari britànic, famílies com la de Mari Al Radea es veuen obligades a fer guàrdia cada nit per protegir-se dels robatoris. “La majoria de tendes han estat saquejades i ningú no gosa buscar els responsables, perquè no hi ha cap presència policial”, explica aquesta mare de nou fills.

Durant el breu alto el foc entre gener i març, Hamàs va desplegar patrulles per controlar la situació, però aquestes es van retirar després de patir atacs aeris israelians. Ara, el Ministeri de l’Interior de Gaza ha confirmat que ha executat sis persones acusades de saqueig i n’ha castigat tretze més amb trets a les cames.

En paraules recollides per The Guardian, un treballador humanitari adverteix: “Quan es declari oficialment la fam, ja serà massa tard.” La Franja de Gaza, atrapada entre el bloqueig, la fam i el desordre, viu avui immersa en una crisi sense sortida visible.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!