Europa viu una onada de calor sense precedents que està batent rècords i afectant la vida quotidiana a múltiples països. Un anticicló procedent d’Àfrica ha disparat els termòmetres, especialment a la zona sud del continent, amb temperatures que superen els 40 graus en nombroses regions. Aquesta situació no només fa que la gent pateixi nits tropicals sense alleujament, sinó que també obliga governs i autoritats a prendre mesures excepcionals per protegir la població i minimitzar els riscos.
➕ L'ONU alerta que la calor extrema ja és "la nova normalitat": què passarà ara?
L’efecte cúpula: calor que no es dissipa ni a la nit
Una de les característiques més preocupants d’aquesta onada de calor és l’anomenat "efecte cúpula": l’aire calent queda atrapat a prop del sòl i no es dissipa ni a les hores nocturnes. Això provoca nits tropicals, amb mínimes que no baixen dels 20 graus i en alguns casos superen els 25, cosa que dificulta la recuperació de les persones i augmenta el risc de problemes de salut, especialment entre els grups més vulnerables.

Les autoritats dels diferents països europeus insisteixen a recomanar que es protegeixin del sol durant les hores més caloroses, que s’hidratin bé i que es porti roba lleugera. Tot i això, la vida quotidiana, el treball i el turisme continuen, amb multituds que busquen fonts i ombres per refrescar-se als carrers.
Portugal i Itàlia sota alerta roja
A Portugal, set districtes, incloent-hi Lisboa, estan en alerta roja per risc extrem, amb temperatures que poden arribar fins a 44 graus a la ciutat de Beja, a l’Alentejo. La capital portuguesa s’espera que superi els 41 graus en les jornades més intenses, segons dades de l’Institut del Mar i l’Atmosfera (IPMA).
A Itàlia, la situació també és greu: vint ciutats estan en alerta roja, especialment a les regions de Llombardia, Emília-Romanya i Vènet. Aquí es preveuen pics per sobre dels 40 graus. Altres zones com Còrsega, les costes de les Marques i l’interior de la Toscana, Úmbria i Laci experimenten temperatures altes que es veuen agreujades per la humitat, fent que la sensació tèrmica sigui encara més intensa. Per fer front a aquesta situació, diverses regions italianes han prohibit el treball a l’aire lliure durant les hores de més calor (entre les 12:30 i les 16:00 hores), una mesura que es mantindrà almenys fins a finals d’agost o principis de setembre. Aquesta decisió arriba després d’una víctima mortal provocada per la calor a Emília-Romanya.

França, un episodi sense precedents
França es troba en un dels moments més crítics de l’onada de calor. La ministra de Transició Ecològica, Agnès Pannier-Runacher, ha qualificat aquesta situació de "fenòmens sense precedents". El país compta amb 16 departaments en alerta roja i 68 més en alerta taronja. La capital, París, i la major part del centre de França registraran màximes que oscil·len entre 37 i 41 graus, amb pics puntuals que poden arribar als 41.
Les autoritats han ordenat el tancament total o parcial de més de 1.350 escoles per protegir els nens, una xifra que ha augmentat en poques hores. A més, a París s’han imposat restriccions al trànsit per reduir la contaminació i evitar que les altes temperatures incrementin la concentració d’ozó a l’atmosfera. Els vehicles més contaminants no podran circular i la velocitat màxima es reduirà en 20 km/h en tota la regió.

Espanya, onades de calor i tempestes
A Espanya, l’onada de calor es mantindrà almenys fins dijous, amb màximes de 36 a 38 graus a gran part de la península i les Illes Balears, i pics de fins a 43 graus al Guadalquivir i Guadiana, al sud. Només el terç nord peninsular experimentarà un descens notable de temperatures a mitja setmana. A més, a partir de la segona meitat de la setmana s’esperen tempestes, sobretot a les zones muntanyoses del nord i l’est. Les nits tropicals persistiran en moltes regions, especialment al centre, sud i àrees mediterrànies.
El Regne Unit i Alemanya: onades de calor i adaptacions
Al Regne Unit, Londres i la seva perifèria esperen temperatures al voltant dels 34 graus, el que podria convertir aquest juny en el mes més calorós registrat al país. Els serveis ferroviaris estan afectats per la calor, amb restriccions de velocitat per evitar el desglaç de les vies. Wimbledon, el prestigiós torneig de tenis, ha activat la "regla de la calor", que permet als jugadors sol·licitar descansos si la temperatura supera els 30,1 graus.
A Alemanya, la meitat occidental està en alerta de calor extrema i la resta en alerta de calor forta. Les temperatures poden assolir els 38 graus i s’espera que el pic es produeixi dimecres, acompanyat de nits tropicals. Algunes escoles del sud ja han reduït l’horari lectiu i les autoritats han demanat precaució tant a ciutadans com a empreses.

Suïssa i altres països centreeuropeus
Suïssa, en plena onada de calor per primer cop, registra fins a 30 graus durant el dia i 20 a la nit. Les àrees més afectades són les valls i zones planes, especialment al voltant del llac Lema. La ciutat de Ginebra ha ofert entrada gratuïta a piscines i cinemes per a persones grans durant aquest episodi. Sorprenentment, la línia de 0 graus s’ha registrat a 5.200 metres d’altitud, un rècord per a un mes de juny.
Bèlgica ha batut el rècord de temperatura per al mes de juny amb 31,5 graus i també s’enfrontarà a una nova onada calorosa, amb temperatures properes als 40 graus el dimecres, abans de baixar per sota dels 30. A la República Txeca i Àustria també es viuen altes temperatures. La República Txeca afronta un episodi inusual amb nits càlides i dies que superen els 30 graus. Àustria, especialment a l’est, podria veure temperatures de fins a 38 graus.

Onades que remeten i riscos persistents
A Grècia, l’onada de calor que va assolir els 43,2 graus fa pocs dies ha començat a remetre, però el risc d’incendis forestals continua sent molt alt, sobretot a la regió d’Àtica, les illes Cíclades i Creta. A Turquia, concretament a la província d’Esmirna, els bombers lluiten contra grans incendis forestals provocats per forts vents que han afectat també la població. Al sud-est europeu, a Sèrbia i Croàcia, les temperatures pujaran fins als 39 graus, i a Macedònia es preveuen pics de 38 a 40 graus el cap de setmana.
Una onada de calor que posa a prova Europa
Aquest episodi de calor excepcional posa a prova la resistència de les infraestructures, els serveis sanitaris i les comunitats europees. Les autoritats treballen per adaptar-se, des de prohibicions de treball a l’exterior, restriccions de trànsit i tancament d’escoles fins a consells per protegir els més vulnerables. Tot i que s’espera que la calor comenci a cedir a partir de dijous a algunes zones, la presència persistent de temperatures extremes i nits sense descans manté Europa sota una cúpula de calor que deixa una empremta històrica.