Aquesta setmana hi ha hagut més tensions entre Rússia i Bielorússia, encara que des de Moscou asseguren que no passen una etapa de desacords. Així ho va declarar aquest dimecres el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va comentar una entrevista oferta la vigília pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, en què va criticar Rússia pels preus del gas i va amenaçar de buscar subministraments alternatius. "Honestament parlant, les converses sostingudes (entre els líders d'ambdós països) fa un mes a Sochi i les recents converses de Sant Petersburg donen fe, des del nostre punt de vista, del contrari," va al·legar.

Peskov va recordar que durant les esmentades reunions d'alt nivell, "es van debatre temes molt detallats" i va qualificar de "titànica" la feina d'ambdós governs encaminada a la integració. "Queden temes sense resoldre, però això no significa que estiguem travessant una situació de crisi", va declarar.

Segons el portaveu del Kremlin, els dos països continuaran fent reunions i és clar que "el nivell d'integració ja és tal i els països estan tan estretament vinculats, que determinades friccions són naturalment inevitables." "Existeixen i existiran, però no afecten l'atmosfera general", va comentar.

Respecte a l'amenaça de Lukaixenko de comprar hidrocarburs a tercers països, Peskov va indicar que Minsk té tot el dret a aquesta opció. "Si existeixen altres variants més avantatjoses per a Bielorússia, aquest país és lliure de recórrer a qualsevol variant que li resulti millor que la que li ofereix Rússia", va dir.

"En aquest cas no volem assemblar-nos a un país conegut que imposa als compradors per la força les seves mercaderies a preus molt més cars que els existents al mercat", va afirmar, en al·lusió a les sancions imposades pels EUA al gasoducte Nord Stream 2, fet que Rússia va qualificar de "competència deslleial" per part de Washington.

Deure moral d'ajudar Bielorússia

Segons va afirmar Lukaixenko aquest dimarts a l'emissora Ejo Moskvi (Eco de Moscou), Rússia va heretar de l'extinta Unió Soviètica la responsabilitat pels danys causats al seu país per l'accident nuclear de Txernòbil, el més important d'aquest tipus de la història, per la qual cosa té el deure moral d'ajudar Bielorússia amb un gas més barat.

putin lukaixenko captura

Putin i Lukaixenko

A més, va criticar Moscou per vendre el gas en dòlars i no en rubles i va advertir que reduiria a un terç el flux del petroli que Rússia exporta a Europa a través de l'oleoducte Drujba.

En l'actualitat, Minsk rep el gas rus per 127 dòlars per mil metres cúbics. Encara continuen, però, les converses per fixar la tarifa del gas per al 2020.