L'Executiu del primer ministre britànic, Rishi Sunak, encadena una dimissió rere una altra. El govern dels conservadors trontolla des de fa anys i, ara, obre una nova crisi amb la dimissió de Robert Jenrick, secretari d'Estat britànic d'Immigració. Jenrick dimiteix per les seves discrepàncies amb el pla del govern per deportar Ruanda als sol·licitants d'asil que entrin il·legalment al Regne Unit. Es tracta d'una llei molt polèmica que viola els drets humans, segons els tribunals. Justament, Jenrick és de l'ala més dura del partit i ha arribat a defensar treure el Regne Unit de la Convenció Europea de Drets Humans, percebuda com un impediment per al pla de Ruanda. Finalment, l'Executiu ha presentat una nova llei que permet executar aquest pla saltant-se la legislació en matèria de drets humans, però fins i tot així, no és prou dura per a Jenrick

La nova llei presentada per govern de Sunak preveu legalitzar el pla per enviar sol·licitants d'asil, després que el Tribunal Suprem del Regne Unit ho considerés il·legal el novembre passat. "El nou tractat que signem aborda totes les preocupacions dels jutges del Tribunal Suprem", ha afirmat el secretari d'Estat d'Interior Britànic, James Cleverly. És a dir, la llei que vol promoure l'Executiu pretén blindar les deportacions de la legislació en matèria de drets humans, tant nacional com internacional, per aconseguir que els tribunals no frenin els vols a Ruanda. 

"No puc seguir en la meva posició quan tinc un desacord tan fort amb la direcció de la política migratòria del govern", ha afirmat Jenrick a una carta dirigida a Sunak i que també ha difós per les xarxes socials. A parer seu, el projecte de llei introduït avui "és un triomf de l'esperança sobre l'experiència" i els desafiaments que afronta el Regne Unit són "massa grans per a no buscar les contundents proteccions que es requereixen per acabar amb el carrusel de demandes legals que corren el risc de paralitzar el pla".

Una dimissió més: el cas de Suella Braverman

La dimissió de Jenrick té a més una important lectura en clau interna sobre la batalla pel lideratge dels tories: arriba hores després que l'exministra de l'Interior i estendard de l'ala radical, Suella Braverman, critiqués al Parlament la llei impulsada pel seu successor, Cleverly. La dimissió de Braverman per criticar la policia el passat novembre va ser el que va impulsar la tornada a la primera línia política a l'exprimer ministre David Cameron, qui ha passat a ser el nou titular d'Exteriors. Cameron va dimitir el juny del 2016 com a primer ministre després de perdre el referèndum del Brexit i el seu actual nomenament ha provocat sorpresa. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!