Hong Kong ha celebrat aquest dimarts l'aniversari de l'inici de les protestes per la llei d'extradició, malgrat la prohibició de reunir-se més de vuit persones per la pandèmia de coronavirus. Per dispersar la massiva concentració la policia ha utilitzat, de nou, gasos lacrimògens per dispersar els centenars de persones que es s'han concentrat en el centre de la ciutat.

El cas és que centenars de persones s'han congregat al districte de Central de Hong Kong el dia que s'ha complert un any de la primera gran manifestació contra el projecte de llei d'extradició, ara retirat, i que s'ha convertit en una fita decisiva del moviment antigovernamental. abans d'això, una gran multitud de persones ja s'havia concentrat en els centres comercials durant l'hora del dinar, mentre corejaven consignes antigovernamentals i desplegaven pancartes.

La Policia s'ha dedicat en els últims dies a intentar dissipar els ciutadans de participar en reunions no autoritzades, ja que les normes de distanciament social a causa de la pandèmia de coronavirus continuen vigents i limiten les congregacions a un màxim de vuit persones.

Aquest dimarts la concetración, convocada a través de les xarxes socials, ha estat en el Chater Garden al districte de Central, des d'on han iniciat una marxa amb la que han acabat tallat el trànsit. Els participants han respós a la crida per concentrar-se en diferents punts de la ciutat, encara que els llocs exactes han estat anunciats una hora abans de les accions previstes per eludir el control policial.

Els activistes han demanat també que els concentrats encenguessin les llanternes dels seus mòbils per expressar que "el poble de Hong Kong no ha renunciat a les cinc demandes", mentre que d'altres van obrir els seus paraigües en un acte simbòlic per recordar la resistència dels manifestants.

El Govern "no pot tolerar més el caos"

La cap de l'Executiu hongkonguès, Carrie Lam, ha assegurat aquest mateix dimarts que "no pot permetre's tolerar més el caos que ha assolat la ciutat en els últims dotze mesos, amb protestes antigovernamentals que han sumit a la ciutat en la confusió." També ha afirmat que els residents necessiten "provar que són ciutadans raonables i assenyats de la República Popular de la Xina, si volen que les seves llibertats i autonomia continuïn."

El principal òrgan legislatiu de la Xina, l'Assemblea Nacional Popular (ANP), ha aprovat en les últimes dates per aclaparadora majoria una llei de seguretat nacional per a Hong Kong, que ha estat entesa per advocats i activistes locals com una amenaça a les llibertats de la ciutat.

La llei prohibirà "qualsevol acte de traïció, secessió, sedició i subversió" contra el Govern central, a més del "robatori de secrets d'Estat i l'organització d'activitats a Hong Kong per part d'organitzacions polítiques estrangeres", termes que l'Executiu xinès ha utilitzat anteriorment per frenar a la dissidència.