Nou rècord a l'Antàrtida. És possible que el canvi climàtic hagi comportat un altre nou rècord enguany després de registrar l'estiu més càlid fins ara. En aquest sentit, s'ha batut un rècord de quantitat màxima anual més baixa de gel marí en tot el continent, superant el mínim anterior en un milió de quilòmetres quadrats.

La nova marca és l'última d'una sèrie de rècords per al gel marí del continent, ja que els científics temen que l'escalfament global podria haver portat a la regió una nova era de la desaparició del gel amb conseqüències de gran abast per al clima i els nivells del mar del món. 

La màxima extensió de gel arriba al setembre

Cada setembre, el gel marí de l'Antàrtida arriba a la seva màxima extensió. La mesura entre 1981 i el 2010 va ser de 18,71 milions de quilòmetres quadrats. Però el Centre Nacional de Dades sobre Gel i Neu dels Estats Units (NSIDC) ha dit que una anàlisi preliminar suggeria que el gel marí ha assolit un màxim de 16,96 milions de quilòmetres quadrats el 10 de setembre i hauria desaparegut des d'aleshores. 

El màxim de 2023 ha estat 1,75 milions de quilòmetres quadrats per sota de la mitjana a llarg termini i aproximadament 1 milió de quilòmetres quadrats per sota del màxim rècord anterior establert el 1986.

El doctor Will Hobbs, científic de gel marí de la Universitat de Tasmània hauria dit, segons recull el The Guardian, que des de l'abril, la taxa de creixement del gel marí de l'Antàrtida havia estat "molt, molt lenta". "Aquest no és només un gran canvi respecte a la mitjana, sinó també respecte al rècord anterior", ha dit. "Al maig era bastant obvi que ens esperava alguna cosa espectacular". 

En aquest sentit, ha dit que les pèrdues de gel marí a la regió del mar Ross, probablement són conseqüència dels vents que havien empès el gel contra el continent, i que aquests haurien portat aire calent. Però no s'ha pogut acabar d'aclarir per què s'ha perdut gel a la resta del continent. 

Les pèrdues aniran a més amb el canvi climàtic

Cal destacar que el gel marí de l'Antàrtida passa per un cicle que assoleix la seva extensió més baixa cada mes de febrer i els nivells més alts al setembre. D'aquesta manera, el gel marí de l'Antàrtida s'havia mantingut relativament estable fins que es va batre un nou rècord de mínims a l'estiu el 2016. Des d'aleshores, s'han establert nous mínims històrics, inclòs el febrer, que va batre el rècord del mínim més baix de l'estiu.

Els científics encara estan intentant veure quines són les raons d'aquesta dramàtica sèrie de registres, on és probable que es combinin la variabilitat natural i l'escalfament global. Hobbs ha destacat que encara no s'ha creuat la "barrera científica" que permeti als científics dir amb confiança que els rècords es devien a l'escalfament global. Però sí que ha destacat que la pèrdua del gel marí aniria de la mà del canvi climàtic, destaca el mateix diari britànic.