L'actual ministre d'Educació de França, Gabriel Attal, ha estat nomenat aquest dimarts pel president Emmanuel Macron per substituir Elisabeth Borne al capdavant de l'Executiu, cosa que el converteix en el primer ministre més jove a la història del país. Als seus 34 anys, Attal, considerat un dels col·laboradors més fidels del president, exmilitant socialista, és el més popular membre de l'actual Govern i tindrà la tasca de rellançar la seva acció, després de l'adopció en l'últim any i mig de mesures impopulars com la reforma de les pensions i la llei d'immigració.

Macron ja ha fet un missatge al seu compte d'X (antic Twitter) dirigit a Attal: "Estimat Gabriel, sé que puc comptar amb la teva energia i el teu compromís per implementar el projecte de rearmament i regeneració que vaig anunciar. En fidelitat a l'esperit del 2017: superació i audàcia. Al servei de la nació i dels francesos".

Serà el quart cap de Govern de l'etapa de Macron, el segon des de la seva reelecció el maig del 2022, als quals se'n sumen dos en el primer mandat, Edouard Philippe, des del 2017 al 2020, i Jean Castex fins al 2022. S'espera que en les pròximes hores s'anunciï el nou Govern que compondrà Attal, que fa així un nou pas endavant en la seva meteòrica carrera política, iniciada fa tot just vuit anys com a portaveu de la campanya electoral de Macron.

De la seva mà va ser elegit diputat, nomenat secretari d'Estat d'Educació i Joventut al seu primer Govern, portaveu de l'Executiu el 2020 i ministre d'Hisenda dos anys més tard, abansde fer fa sis mesos el salt a Educació. La lluita contra l'assetjament escolar, que ell mateix va reconèixer haver patit a la seva etapa escolar, ha estat un dels seus cavalls de batalla, cosa que va incrementar la seva popularitat. Attal es converteix, a més, en la primera persona obertament homosexual que accedeix a la prefectura de l'Executiu, ja que la seva parella és Stéphane Séjourné, un col·laborador del president que figura a la llista de favorits per encapçalar el cartell del seu partit per a les europees de juny.

La impopularitat de Macron

Molt impopular als sondejos, el president busca revitalitzar el seu mandat i donar un nou ànim a la seva política any i mig després de la seva reelecció, ja que el seu segon període a l'Elisi s'estendrà fins al maig de 2027. Segons el baròmetre mensual de la firma demoscòpica Elabe, només un 27 % dels francesos confiaven a començaments de gener en la gestió del president. A més, les enquestes mostren a la ultradreta de Marine Le Pen al capdavant per a les eleccions europees de juny vinent. Per exemple, un sondeig realitzat per al Senat al desembre donava al partit RN de Le Pen un 31%, davant el 21% del bloc macronista.

Després de 20 mesos al capdavant de l'Executiu, Borne, la segona dona que va dirigir un govern a França, ha pagat el desgast d'un càrrec en el qual ha afrontat mesures impopulars, com la reforma de les pensions o la llei d'immigració. Aquesta última, aprovada el mes passat amb el suport de la dreta conservadora i de la ultradreta, va provocar una fragmentació del partit del president Macron, amb un enorme descontentament de la seva ala més esquerrana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!