Les protestes a l'Iran no s'aturen. Entre els joves ara s'ha viralitzat una nova manera de protestar: consisteix a treure el turbant als clergues. I és que el règim té cada vegada més problemes per contenir les protestes i el descontentament del país. 

Aquest diumenge es van tornar a veure protestes a l'Iran, tot i les advertències de la Guàrdia Revolucionària perquè deixessin de manifestar-se i una forta repressió a les universitats. Les mobilitzacions són cada vegada més violentes. Segons Efe, aquestes protestes van dur-se a terme en tot el país, en nombrosos centres universitaris, i van ser fortament reprimides amb gasos lacrimògens i pallisses. 

Setena setmana de protestes

L'Iran viu un temps convuls i agitat. Les protestes ja fa set setmanes que duren, des de la mort el 16 de setembre de Mahsa Amini després de ser detinguda tres dies abans per la Policia de la moral per portar mal posat el vel islàmic. El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, el general Hosein Salamí, ja va advertir el dia abans que els “disturbis” havien arribat al final i que els joves no sortissin al carrer a arruïnar el seu futur. "És la fi dels disturbis. No sortiu més al carrer", va dir el líder de la poderosa força d'elit, que té com a missió salvaguardar el sistema teocràtic de la República Islàmica.

Aquella mateixa tarda i nit ja es va recórrer a la repressió a les universitats amb l'expulsió d'estudiants de facultats i de residències d'estudiants a Teheran, segons haurien confirmat diverses fonts universitàries a Efe. A més, es van produir nombroses detencions d'estudiants, segons han informat els mateixos activistes. Les mobilitzacions, en què es demana la fi de la República Islàmica, han anat evolucionant des del començament, però se n'ha mantingut una constant: les universitats han estat el seu epicentre. Ja hi ha hagut intents per controlar les facultats amb inspeccions a les portes dels centres per limitar qui hi entra i la presència d'efectius antiavalots a les universitats, la repressió ha estat limitada, amb algunes excepcions.

El vel, focus de les protestes

Les protestes es produeixen al país des del dia 16 de setembre, quan es va saber la mort d'una jove de 22 anys, quan va patir un infart, segons les autoritats del país, en una de les comissaries de Teheran, on estava detinguda per una trucada de la policia per no portar bé el vel. La mort de Mahsa Amini ha unit la societat i les protestes han anat guanyant terreny arreu del país, sobretot, perquè les causes no concorden. Va ser detinguda per la policia de la moral el 13 de setembre, mentre estava de vacances amb la família per portar el vel malament: "li sortien alguns cabells", destaca Yolanda Vega, portaveu d'Amnistia Internacional sobre Iran, al portal Newtral.es. El germà hauria exposat al portal Iran Wire, que la seva germana es trobava bé de salut quan va ser detinguda. Però hores després va tenir una mort cerebral, va ser traslladada a l'hospital i va morir tres dies després. "El que va passar a la comissaria és el que no se sap, però hi ha al·legacions que podria haver estat sotmesa a tortures", comenta Vega al mateix portal.

Alguns mitjans de comunicació com Iran International han compartit l'escàner del crani que demostra una fractura òssia, hemorràgia i edema cerebral. “Els documents mèdics (…) mostren vívidament una fractura de crani al costat dret del seu cap causat per un trauma sever, cosa que corrobora relats anteriors de la seva família i metges sobre cops propinats diverses vegades al cap”, informen. D'aquesta manera, confirmen que “els metges diuen que els resultats són compatibles amb la síndrome de dificultat respiratòria aguda per un traumatisme cerebral”, recull també aquest mateix mitjà i se'n fa ressò Newtral.es.

Des de quan és obligatori el vel a l'Iran?

El vel és obligatori a l'Iran des del 1979, quan Ruholá Jomeiní va protagonitzar una revolució i va dir que sense vel, les dones estaven "despullades".

 

Imatge principal: ocells a Teheran / Efe