La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que no apostaria diners" que la cap del Govern britànic, Theresa May, segueixi al càrrec quan es produeixi el "brexit", entre nombroses crítiques a l'acord preliminar que ha consensuat amb Brussel·les.

"No apostaria, encara que no estic en millor posició que altres per dir el que passarà en les pròximes hores, dies i setmanes. La primera ministra ha demostrat ser resistent en els últims mesos, així que no la descartem en aquest aspecte," va assenyalar Sturgeon en declaracions a la cadena ITV.

Posició feble

Per a Sturgeon, que ha qualificat l'acord com a "dolent per a Escòcia", la forma en què May va anunciar, en una compareixença a les portes de la seva residència oficial, que havia aconseguit el suport dels seus ministres, va delatar la seva feble posició al capdavant de l'Executiu.

Va esmentar com a exemple el "llenguatge" que va fer servir en definir el suport com "una decisió col·lectiva del gabinet, no una decisió unànime", tal com s'ha vist posteriorment, amb una sèrie de dimissions que han originat una crisi de govern.

La líder independentista va recalcar que no pensa que el pacte de May pugui ser aprovat pel Parlament i va dir que suposa una amenaça per a l'ocupació una vegada el Regne Unit quedi fora de la Unió Europea, previsiblement el 29 de març de 2019.

Després de la reunió del consell de ministres feta ahir, May va telefonar a Sturgeon, segons va escriure la cap del Govern escocès a Twitter.

"Li vaig indicar que no hi ha una sola menció a Escòcia en l'acord, que ignora els nostres interessos i posa a Escòcia en un seriós desavantatge competitiu," va apuntar.

El ministre britànic per a Escòcia manté els seus dubtes

Per la seva part, el ministre del Govern britànic per a Escòcia, David Mundell, qui havia amenaçat de rebutjar l'acord si no oferia la garantia que el Regne Unit abandonaria la Política Pesquera Comuna després del període de transició a finals de 2020, va declarar que dóna suport al text.

Per a Mundell, l'esborrany ofereix la certesa que el país abandonarà la regulació pesquera europea el 2020, mentre va assenyalar que el "pitjor resultat possible per a Escòcia i tot el Regne Unit" seria una sortida sense acord.