El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, té previst reunir-se aquest diumenge amb el seu gabinet per "discutir la següent etapa" de l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza, coincidint amb la crida a files de milers de reservistes per part de l'exèrcit d'Israel per presumptament estendre les seves operacions. En un vídeo de set minuts publicat al seu canal de X, Netanyahu explica que encara no pot detallar quina serà aquesta etapa següent, que es produeix en un moment d'estancament en les converses per arribar a un alto el foc amb Hamàs, després que Israel trenqués l'última treva el 18 de març passat.

Les operacions a Gaza se centren en dos objectius: tornar els ostatges israelians a l'enclavament (en queden 59, 24 vius) i "destruir Hamàs". "No hi haurà Hamàs allà, hem d'entendre això", indica al vídeo, segons el primer ministre. Les paraules de Netanyahu es produeixen després de fortes crítiques dels familiars dels ostatges, que deixa en un segon pla la importància de rescatar-los, posant la victòria sobre Hamàs en un primer lloc, i en ell mateix ja va descriure la setmana passada com el seu "objectiu suprem". "Hem d'entendre que estem en guerra", diu Netanyahu al vídeo d'aquest diumenge, i afegeix que Israel aconseguirà "una victòria completa i total a Gaza". Pel primer ministre, "si obtens la victòria, alliberaràs els ostatges", i no al revés. "La victòria portarà els ostatges", insisteix.

Hamàs publica un vídeo d'un ostatge

Tot plegat, al mateix temps que aquest dissabte, Hamàs ha fet públic un vídeo en què l'ostatge Maxim Herkin, segrestat al festival de música Nova el 7 d'octubre del 2023, apareix postrat a terra amb un embenat ensangonat que li cobreix mitja cara i el braç esquerre. "Sóc un dels presoners que va resultar bombardejat després que va acabar l'acord d'alto el foc. Només per la gràcia de déu vam escapar a la mort", diu Herkin, que sembla que es troba en un dels túnels de Gaza. La família, però, ha demanat als mitjans de comunicació no difondre les imatges.

➕ Hamàs publica el vídeo d'un ostatge a Gaza ensangonat i amb embenats
 

Herkin, de 35 anys i resident de Tirat Carmel, al nord d'Israel, va néixer a la regió ucraïnesa de Donetsk i la seva mare té ciutadania russa. A principis d'abril, Hamàs ja va publicar al seu canal de Telegram un vídeo en què apareixia ell. "Aquests són els resultats de la pressió militar i la guerra lliurada per alliberar els presoners", diu un ferit Herkin, que assegura no tenir medicació ni l'opció de poder anar a un hospital a rebre tractament.

Dos mesos de bloqueig a Gaza

Des del 2 de març passat, Israel prohibeix l'entrada de medicaments, aigua, aliment i ajuda humanitària a Gaza, amb l'objectiu de forçar Hamàs a signar un acord que no impliqui la fi definitiva de l'ofensiva militar. Herkin, en el discurs amb alta probabilitat guionitzat, demana als israelians que protestin i que surtin als carrers per exigir un acord d'alliberament per als 59 ostatges que continuen a Gaza, entre els quals s'estima que 24 segueixen amb vida.

➕ Dos mesos de bloqueig a Gaza: només hi ha menjar per a dues setmanes més
 

La prioritat de Netanyahu

Malgrat tot, és clar que les paraules de Netanyahu d'aquesta setmana han fet mal. Declarava dijous que la derrota dels enemics d’Israel és l’objectiu suprem de la guerra a Gaza, per damunt de l'alliberament dels ostatges que encara es troben retinguts al territori. En un discurs pronunciat durant la celebració del Dia de la Independència d’Israel, Netanyahu va reconèixer que recuperar els 59 ostatges restants és un “objectiu molt important”, però va subratllar que la prioritat màxima és “la victòria sobre els enemics” del país. “Tenim molts objectius en aquesta guerra. Volem recuperar tots els nostres ostatges. És un objectiu molt important. Però en una guerra, hi ha un objectiu suprem. I aquest objectiu és la victòria sobre els nostres enemics. I això és el que assolirem”, ha afirmat el mandatari.

➕ Netanyahu confessa que és més important derrotar l'enemic que alliberar els ostatges
 

Les declaracions han generat una onada de crítiques, especialment per part dels familiars dels ostatges, que han interpretat les paraules del primer ministre com una desvaloració del seu patiment i de la urgència per rescatar els capturats. “El retorn dels ostatges no és ‘menys’ important; és l’objectiu suprem que hauria de guiar el govern d’Israel”, expressava el Fòrum d’Ostatges i Famílies Desaparegudes en un comunicat. “Les famílies dels ostatges estan preocupades”.