L'afeblit govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebut les multitudinàries protestes que s'han expandit per tot l'Estat com una gerra d'aigua freda en plenes negociacions amb Hamàs a Egipte. Aquest dissabte a la nit, desenes de milers d'israelians s'han manifestat  a diferents ciutats d'Israel, entre elles Tel-Aviv, on va tenir lloc una de les concentracions més grans, a favor de l'acord per a l'alliberament d'ostatges i la convocatòria d'eleccions anticipades, segons informa EFE. Els manifestants han sortit als carrers amb centenars de banderes israelians i cartells on reclamen el retorn dels ostatges, una treva i la dimissió de Netanyahu. 

El Fòrum d'Ostatges i Famílies Desaparegudes, organitzadors de la manifestació a Tel-Aviv, van promoure per a aquesta ocasió el lema 'Mai més és ara', en al·lusió al dia en record de l'Holocaust que començarà diumenge a la nit a Israel, i van demanar al govern del primer ministre que prengui la decisió "correcta i valenta" i porti els segrestats a casa. "El seu paper històric els obliga a aprovar l'acord (de treva) que està actualment sobre la taula. Complir les seves responsabilitats com a líders", ha afirmat aquest diumenge l'organització. 

Tant els convocants com els manifestants han demanat a l'Executiu de Netanyahu que accepti la treva proposada per Hamàs i retorni tots els ostatges que queden en vida. Tanmateix, l'actual govern d'extrema dreta de Netanyahu no planeja renunciar a l'ofensiva sobre Gaza com planteja l'esborrany d'acord de la milícia islamista. Per això, els manifestants sumen una altra petició: eleccions anticipades

Negociacions amb Hamàs i la negativa a renunciar a Rafah

Les converses avancen positivament i s'acosten a un principi d'acord, si bé les parts encara no han tancat cap pacte definitiu, segons afirmen a diversos mitjans fonts properes a les negociacions al Caire. L'esborrany que està sobre la taula inclou una primera fase de 40 dies de treva, en què s'alliberaran 33 ostatges del total d'uns 128 d'Israel retinguts per Hamàs, mentre que l'Exèrcit israelià es retirarà de la Franja de Gaza. La segona fase durarà 42 dies més i en ella seran alliberats els ostatges restants i s'estendrà un procés de "calma permanent a Gaza"; mentre que una tercera fase també de 42 dies, inclourà l'intercanvi de cadàvers, segons informa EFE.

Tanmateix, aquesta setmana, Netanyahu ja va avançar que les tropes israelianes entraran a Rafah "amb acord o sense". En les negociacions d'aquest cap de setmana s'ha tractat aquesta negativa del primer ministre israelià. Segons informa Al Jazeera, la fixació amb Rafah és un "element clau" que no només s'ha posat sobre la taula el dissabte, sinó que implícitament suggereix que "no hi haurà alto el foc i que l'atac continuarà, cosa que va en contra del que estem discutint", ha assegurat el portaveu de Hamàs, Ossama Hamdan, a la cadena qatariana. Cal recordar que, a hores d'ara, la guerra a Gaza ha provocat la mort de més de 34.000 persones, la majoria dones i nenes, segons dades del Ministeri de Sanitat gazià, dependent de Hamàs. Entre aquestes persones mortes per l'ofensiva israeliana també hi ha alguns dels ostatges, fet que enfureix més la població israeliana conta el seu govern. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!