El fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI), Karim Khan, va identificar, en la petició d'ordre de detenció del president Vladímir Putin, la deportació a Rússia d'"almenys centenars de nens trets d'orfenats i llars de cura infantil" ucraïnesos. Tanmateix, qui són aquestes criatures?

🔴 Quines possibilitats hi ha que Vladímir Putin sigui detingut i jutjat per la Cort Penal Internacional?

Pràcticament, des de l'inici de la invasió, van començar a aparèixer denúncia sobre el presumpte trasllat d'infants ucraïnesos a territori rus, en aquells llocs d'Ucraïna sota control rus. Ara, els jutges preliminars de la CPI ha considerat que hi ha "motius raonables per creure que cada sospitós és responsable del crim de guerra de deportació il·legal de població i el de trasllat il·legal de població des de les zones ocupades d'Ucraïna a la Federació Russa, en perjudici de la Ucraïna", segons recull The Guardian

I el fet és que Rússia no nega que ha traslladat aquests nens, és més, se'n vanaglòria. Però com es justifica aquesta pràctica penada internacionalment des del Kremlin? Des del govern de Putin se sosté que tot plegat és una missió humanitària per protegir aquests nens i posar-los en adopció a Rússia. 

Qui són i d'on surten aquests nens?

Els presumptes nens segrestats alguns són orfes i altres són nens amb pares que van ser arrestats o criatures que teòricament anaven a "campaments d'estiu" a Rússia. Originàriament, són de les zones ocupades a Ucraïna:  la regió de Kherson, la regió de Khàrkiv, la regió de Zaporijia, la regió de Donetsk i Lugansk, així com una petita zona de la regió de Mykolajiv.

"Els incidents identificats per la meva Oficina inclouen la deportació de com a mínim centenars de nens trets d'orfenats i llars de cura infantil. Al·leguem que molts nens han estat donats en adopció a Rússia des de llavors. La llei es va modificar, a través de decrets presidencials emesos pel president Putin, per agilitzar la concessió de la ciutadania russa, facilitant la seva adopció per famílies russes", ha exposat Karim Khan.

Certament, molts nens d'origen ucraïnès han estat donats en adopció d'ençà que va començar la invasió a Ucraïna. No és pas un rumor, és quelcom que la política russa Maria Lvova-Belova, comissionada presidencial per als Drets de l'Infant a Rússia i que també té una ordre de detenció de la CPI, ha promogut. 

 

Imatge principal: Diverses persones tracten de creuar la frontera entre Ucraïna i Romania poc després de la invasió. Foto: Europa Press