El llac Natron és un llac alcalí, situat a la Vall del Rift, al nord de Tanzània, prop de la frontera amb Kènia. Deixant de banda la destinació exòtica té, a més, una característica peculiar que atreu visitants: pot convertir els animals que moren a les seves aigües en estàtues de sal. A causa de l'alt contingut de carbonat de sodi, el llac és extremadament alcalí amb un pH pròxim a 10,5, cosa que significa que és altament tòxic per a la majoria dels animals. Només unes quantes espècies de microorganismes, algues i crustacis poden sobreviure en aquest entorn hostil. Aquests animals poden beure aigua del llac, però els humans no, tal com constata el següent vídeo.

El llac deu el seu nom a un mineral anomenat natró, una barreja de carbonat de sodi i bicarbonat de sodi que es troba en grans quantitats en aquestes aigües. Ara bé, el color de les seves aigües també es força conegut. Un rosat tirant a vermell és el color que predomina en algunes zones del llac, a conseqüència de les algues i bacteris que l'habiten. El llac, a més, és crucial per a la reproducció dels flamencs, que s'alimenten de petits crustacis que es troben a les aigües del llac. 

Alguns animals, però, han aconseguit burlar aquestes peculiars característiques i adaptar-se a les condicions extremes. Això vol dir que, en alguns casos, han pogut adaptar-se a l'entorn. Fan els nius a la vora del llac, i s'alimenten d'algues i bacteris que creixen a l'aigua.  Ara bé, quan els animals morts cauen a l'aigua del llac, les altes concentracions de sals i minerals entren en joc. Combinades amb el sol de la regió fan que els cadàvers es momifiquin i es converteixin en estàtues de sal. Això ha comportat algunes estampes curioses, ja que es poden veure animals momificats que sembla que hagin quedat petrificats en plena acció. Tal com demostren unes fotografies compartides a la BBC fa uns anys.

La controvèrsia del llac i la momificació dels animals

El llac Natron també ha estat objecte de controvèrsia degut als plans de construir una planta de soda a la vora del llac, un fet que podria tenir un impacte significatiu a l'ecosistema local. Afortunadament, la construcció de la planta s'ha detingut temporalment per la pressió internacional i defensors del medi ambient i dels drets dels animals. 

El que crida més l'atenció i atreu més visitants és aquest efecte de momificació. A l'antic Egipte, aquest procés implicava l'eliminació dels òrgans interns, assecar el cos amb sals i després embolicar-ho amb venes per preservar el cos. Al llac Natron passa quelcom similar. L'aigua alcalina substitueix el procés d'eliminació dels òrgans interns i la sal i els minerals actuen com a agents conservants que momifiquen el cos. A conseqüència d'aquesta peculiaritat, s'han descobert animals momificats. Un fet que per als científics és de gran ajuda per estudiar l'anatomia i evolució animal. 

Tots aquests aires de misteri han comportat l'augment de turistes a la zona, de fet, tal com destaca Trip Advisor és un lloc força popular. Atrets per les fotografies o bé la natura, els visitants s'acosten fins al llac per admirar vistes, paisatges i flamencs. A més, un es pot allotjar just al costat de les aigües, per a una major experiència. Qui sap si també la finalitat és trobar algun animal momificat. El llac Natron s'ha convertit sense saber-ho en un lloc interessant i curiós del qual tothom vol saber més. 

 

 

Imatge principal: llac Natron / Flickr