La NASA ha revelat imatges de com els atacs russos a la infraestructura d'Ucraïna han provocat que la major part del país estigui a les fosques. I és que els bombardejos russos han colpejat setmanalment la infraestructura del país des de principis d'octubre, tot provocant escassetat d'energia. Consegüentment, milions d'ucraïnesos viuen en la foscor i sense calefacció tot just quan l'hivern comença a endurir-se.  A més, alguns ciutadans no tenen les necessitats més bàsiques cobertes i, per exemple, han de fer cua per obtenir aigua perquè el sistema de distribució d'aigua està danyat.

De fet, Rússia ha admès que està bombardejant la infraestructura energètica ucraïnesa per forçar Kíiv a negociar. Per al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquesta estratègia del Kremlin és la "formula russa del terror".

També han transcendit a l'esfera pública unes imatges del mitjà DW News que mostren com la llum es va tallar en un quiròfan mentre uns doctors operaven un nen del cor.  El vídeo mostra com els metges han de tirar endavant l'operació amb l'ajuda d'un generador d'electricitat.

Kíiv continua sense electricitat

La capital d'Ucraïna, Kíiv, continua patint els estralls dels bombardejos perpetrats per Rússia sobre les infraestructures més vitals per a Ucraïna. És per això que la meitat de les llars estan sense electricitat i dues terceres parts no tenen calefacció. Sobre aquest punt, l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitshcko, ha actualitzat a Telegram el recompte de danys aquest divendres al matí i ha informat que continuen els treballs per restaurar els subministraments bàsics. Les companyies energètiques preveuen reconnectar per torns l'electricitat de tots els consumidors, tot i que només per un període de tres hores.

A la capital ucraïnesa el que sí que s'ha recuperat completament és el subministrament d'aigua, tot i que encara no es pot parlar de plena normalitat, segons les autoritats locals. Val a dir quem a Kíiv i a altres ciutats afectades pels talls de llum, les autoritats han habilitat punts d'emergència on els ciutadans poden connectar-se a un endoll per carregar el telèfon mòbil o escalfar-se.

En aquest context, Occident continua donant mostres de suport a Ucraïna. Recentment, les autoritats ucraïneses van rebre a Kíiv el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, la ministra d'Exteriors belga, Hadja Lahbib, els primers ministres de Polònia i Lituània, Mateusz Morawiecki i Ingrida Simonyte, i la presidenta d'Hongria, Katalin Novák.