El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha afirmat aquest divendres que Moscou no té plans "geopolítics i militars" d'atacar països de l'OTAN. "La Federació Russa mai ha amenaçat l'OTAN. No tenim interessos geopolítics ni militars per atacar els estats del bloc. Simplement, estem protegint la nostra gent als nostres territoris històrics", ha dit Xoigú en al·lusió a la guerra a Ucraïna.

El titular de Defensa rus ha assistit a una reunió de caps militars de països de l'Organització per a la Cooperació de Shanghai a Astana, el Kazakhstan. En aquesta trobada, no obstant que han estat precisament les tropes de l'Aliança, desplegades al costat de les fronteres russes, les que han creat "amenaces addicionals" a Moscou.

"Les forces de l'aliança estan gairebé enganxades a les nostres fronteres i creen amenaces addicionals a la seguretat militar", ha afirmat el ministre rus, citat per l'agència TASS. Segons Xoigú, això demostra que "no es pot refiar dels occidentals", que van prometre en el passat a no acostar la infraestructura de l'OTAN a les fronteres russes.

Pel que fa a la cooperació militar entre Moscou i Pequín, ha assegurat que ajuda a mantenir l'"estabilitat mundial". "La cooperació militar russo-xinesa és un element important per augmentar la capacitat de defensa i mantenir l'estabilitat global i regional", ha dit Xoigú. En aquest sentit, ha afegit que les parts realitzen regularment entrenaments de combat a "terra, mar i aire". "Amb el seu exemple, Rússia i la Xina demostren un nou model de relacions interestatals que es basen en un diàleg igualitari i de confiança, i el respecte dels interessos fonamentals de cadascú", ha conclòs.

Polònia avisa que Rússia no guanyaria en una hipotètica guerra

Les declaracions coincideixen amb el fet que Polònia hagi posat sobre la taula que Rússia no guanyaria si entrés en conflicte amb l'OTAN. En aquest sentit, el ministre polonès d'Exteriors, Radoslaw Sikorski, va assegurar que Rússia patiria una derrota en cas d'un possible atac contra l'OTAN i ha fet una crida al poble rus per impulsar un canvi de govern. En una intervenció parlamentària dedicada a exposar els objectius de la política exterior polonesa, Sikorski va fer servir gran part del seu discurs per advertir el Kremlin dels seus possibles plans contra l'aliança atlàntica, ja que, segons ha exposat, Polònia té "tres vegades més soldats que Rússia, un PIB 20 vegades més gran, sis vegades més població (...) i valors democràtics".

El ministre es va dirigir al poble rus, a qui ha exhortat a "invertir a les seves terres" en comptes d'envair-ne d'altres, a posar fi a la guerra i a "fer fora del poder assassins i lladres" com es va fer a Polònia. Sikorski també va dir que "Polònia està disposada a cooperar amb una Rússia no imperial que respecti els drets d'altres nacions a l'autodeterminació". "Perquè el Kremlin ho escolti: el Donbàs és Ucraïna, Crimea és Ucraïna, Lviv, l'antiga Galícia oriental també és Ucraïna", va dir. I precisament ho va fer en referència a les denúncies de Moscou sobre possibles pretensions territorials de Polònia per aconseguir territori ucraïnès de la regió de Galícia.

Una possible guerra híbrida?

Però no tothom té clara aquesta postura. La seguretat de gairebé mil milions de persones a Europa i Amèrica del Nord està amenaçada pels intents russos d'atacar les grans vulnerabilitats de la infraestructura submarina, incloent-hi parcs eòlics, oleoductes i cables elèctrics, segons ha advertit un comandant de l'OTAN. En aquest sentit, Didier Maleterre, subcomandant del Comandament Marítim Aliat (Marcom) de l'OTAN, explicava fa uns dies que la xarxa de cables i canonades submarines de la qual depenen el poder i les comunicacions d'Europa no van ser construïdes per resistir la "guerra híbrida" que porten a terme Moscou i altres adversaris de l'OTAN.

"Sabem que els russos han desenvolupat una quantitat de guerra híbrida sota el mar per pertorbar l'economia europea, a través de cables, cables d'Internet i oleoductes. Tota la nostra economia sota el mar està amenaçada”, deia i recollia el diari britànic The Guardian. “I, per ser molt clars, sabem el que els russos s'han desenvolupat pel que fa a submarins nuclears per operar sota el mar. Així que no som ingenus i nosaltres [els països de l'OTAN] estem treballant plegats”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!