Almenys 73 persones han mort i més de 3.000 han resultat ferides des del principi de les violentes protestes antigovernamentals que han commocionat l'Iraq aquesta setmana, segons ha informat aquest dissabte l'Alta Comissió de l'Iraq per als Drets Humans, un grup d'observadors humanitaris de caràcter semioficial.

La majoria dels morts són civils tot i que també es té constància de sis agents de policia morts des de l'esclat de les protestes dimarts passat, segons ha informat un dels responsables de l'organització, Alí al Bayati.

Aquest nou balanç, que augmenta significativament les estimacions anteriors, s'ha donat a conèixer hores després que el primer ministre de l'Iraq, Adel Abdul Mahdi, aixequés el toc de queda sobre la capital del país, Bagdad, imposat dijous com a resposta a les protestes contra el Govern del país per la crítica situació econòmica, l'atur i la corrupció.

Toc de queda

El toc de queda a la ciutat ha estat suspès al voltant de les 04.00h d'aquesta matinada, hora peninsular espanyola, segons els mitjans oficials citats per la cadena panàrab Al Yazira, encara que de moment sembla seguir vigent en altres ciutats del país.

Aquesta crisi representa el major repte al que s'ha enfrontat el primer ministre, que va accedir en poder l'any passat amb el suport dels partits xiïtes que governen l'Iraq des de la caiguda de Sadam Hussein el 2003.