Kabira, 60 anys. Fatiha, 40. Ilyas, 10 anys. Maryam, 8. Omar, 57, i la seva dona de 53, Malika uns 50 i Hayat, de 20. L’Idriss Ait-Iguarde, de 20 anys, necessita ajuda del seu cosí per tal de completar el recompte de quants membres de la seva família, sobretot tiets i cosins, van morir al terratrèmol que el passat divendres va sacsejar la regió amb epicentre a Ighil, a 20 quilòmetres d’Ijoukak, d’on és ell i on ens atén. A la província d’Al-Hauz a la qual pertany, on han mort més de 1.600 persones del total de 2.946 a la regió, que ja eleva els seus ferits a 5.674. 

Mahdi, de 13 anys, Haj Bilal, de 70, Malika, 56 anys, i Salma, de 6, completen la llista de familiars de l’Idriss que van perdre la vida. “13 membres de la meva família van morir al terratrèmol i els veïns vam treure tots els cossos abans no arribessin les autoritats”, relata l’Idriss. Són 13 del total de 20 persones que van morir a Douar Tawrirt, una aldea de 300 habitants del municipi d’Ijoukak. “Als municipis hi ha un representant del govern que ens demana el nombre de morts, així que les xifres oficials són confiables. Però som els veïns qui hem tret els cossos de sota les runes i també qui els hem enterrat”, relata l’Idriss.

terratrèmol marroc / Germán Aranda
L'Idriss, que viu i treballa a Marràqueix en un riad / Foto: Germán Aranda

 

terratrèmol marroc / Germán Aranda
Les conseqüències del terratrèmol a Ijoukak / Foto: Germán Aranda

Aquests poblats, alguns dels quals arriben a desenes de milers d’habitants, tenen un centre ubicat a una de les carreteres de l’Atles que connecta amb Marràqueix i després moltes petites viles encara més rurals que poden arribar a estar fins a 10 quilòmetres d’aquests centres i amb difícil accés per camins de terra.

El terratrèmol va provocar esllavissades que van cobrir tant la carretera principal com aquests camins, accentuant l’aïllament i provocant fins avui, després de rèpliques i ventades que han provocat més esllavissades, forts embussos que dificulten l’arribada d’ajuda i el transport de ferits amb ambulància. Fonts hospitalàries expliquen a ElNacional.cat que els ferits greus podien trigar a arribar fins a dos dies al centre mèdic i que això dificulta la seva supervivència. En una vila a uns 10 quilòmetres de la seva, expliquen que hi van sobreviure només 4 dels 300 habitants.

terratrèmol marroc / Germán Aranda
Les carreteres han quedat afectades per esllavissades / Foto: Germán Aranda

12 hores per fer 127 quilòmetres

L’endemà del terratrèmol, a primera hora del matí, l’Idriss, que viu i treballa a Marràqueix en un riad, casa-hotel turística, va agafar la moto per anar a buscar la família. Amb la carretera tallada per les pedres, va aconseguir arribar al seu poble conduint per sobre del riu sec en alguns trams, i va trigar 12 hores a recórrer 127 quilòmetres que normalment porten 3 hores de camí. Va trobar que els seus pares estaven bé, però molts cosins i tiets havien mort.

terratrèmol marroc / Germán Aranda
Una casa afectada pel terratrèmol al Marroc / Foto: Germán Aranda

 

terratrèmol marroc / Germán Aranda
Habitatges enfondrats a Ijoukak (Marroc) / Foto: Germán Aranda

 

terratrèmol marroc / Germán Aranda
Refugis improvisats pels veïns  / Foto: Germán Aranda

Malgrat les 12 hores que va trigar a arribar i malgrat haver sortit de Marràqueix al matí, encara va arribar abans que les autoritats i es va sumar als veïns supervivents que treballaven per treure els cossos i ajudar els ferits. Van poder fer un “funeral col·lectiu” amb totes les víctimes totalment autogestionat abans no arribessin les autoritats, que van començar a aparèixer el diumenge, dos dies després. 

Arreu de l’Alt Atles sentim històries com la de l’Idriss, de veïns traient les runes per desenterrar cadàvers, d’ambulàncies arribant un o dos dies després de l’accident i de desenes de morts, amb els supervivents dormint en tendes (si hi ha sort, no tots en tenen) i esperant ajudes per menjar i subsistir, així com una resposta residencial, ara que venen dies de pluja segons les previsions i a un mes i mig de les primeres nevades.