El govern del Marroc ha informat aquesta tarda que la primera avaluació de danys pel terratrèmol que va tenir lloc el passat divendres a la nit a la regió de Marràqueix i l’Alt Atles ha deixat almenys 50.000 habitatges parcialment o totalment esfondrats, segons la televisió estatal marroquina 2M. Són les primeres estimacions oficials de danys materials mentre les morts ascendeixen a 2.946 i els ferits a 5.674. El rei Mohammed VI, per la seva part, ha anunciat les ajudes econòmiques per a les famílies afectades, que inicialment seran de 30.000 dirhams, uns 2.780 euros. Les ajudes anunciades arribaran als 140.000 dirhams, 13.000 euros, per a les reconstruccions.

Així ha quedat la mesquita de Tinmel, una de les més antigues del Marroc: “Esborrats de la història”

A més, el rei ha anunciat que proporcionarà “estructures resistents al fred i a les condicions meteorològiques adverses” sense precisar si seran tendes de campanya com a solució temporal. També proporcionarà “ajuda financera directa” de 140.000 dirhams (uns 13.000 euros) per als habitatges completament esfondrats i 80.000 (uns 7.000 euros) per cobrir les obres de reconstrucció dels parcialment afectats. Comptant una mitjana de 10.000 euros per família i multiplicant pels 50.000 habitatges afectats, el cost dels ajuts s'eleva a uns 500 milions d'euros. D'altra banda, el monarca ha ordenat un cens de nens orfes que han perdut la seva família pel terratrèmol i els reconeixerà com a "apadrinats de la nació".

Terratremol Marroc, habitatges afectats / Germán Aranda
G.A.

Mentrestant, milers de persones segueixen dormint en tendes de campanya (alguns ni tan sols això) en les muntanyes de l’Alt Atles i també en alguns carrers de Marràqueix. Una rèplica de 4,6 en l’escala de Richter ha sacsejat aquest dijous de nou l’Atles, quan falta un dia perquè es compleixi una setmana del sisme de 6,8, el més gran de la història.

Les complicades i interrompudes per les esllavissades carreteres de l’Alt Atles segueixen atapeïdes de cotxes i camions d’ajuda oficial i particular, així com encara passen, tot i que cada cop menys, ambulàncies amb ferits. Les esperances de trobar gent amb vida sota les runes són gairebé inexistents, tot i que fa dos dies van trobar una nena d’onze anys que havia sobreviscut.