El duc d'Edimburg, que avui ha anunciat que es retira de l'agenda pública, està casat amb la reina Elisabet II des de fa gairebé 70 anys. El seu paper discret en la cort no ha impedit que tingui una alta activitat en la vida pública de l'alta societat anglesa i duia a terme al voltant de 250 compromisos a l'any.

Felip d'Edimburg va néixer a Grècia el 1921 i és fill de la princesa Alícia de Battenberg i del príncep Andreu de Grècia i Dinamarca. La família es va exiliar del país quan ell era nounat. Va tenir quatre germanes més grans i cadascuna es va casar amb un príncep alemany. És tiet de la reina consort d'Espanya, Sofia de Grècia.

La seva infantesa va estar marcada per l'exili a Anglaterra i el divorci dels seus pares. Durant la Segona Guerra Mundial va ser subtinent de la Marina Reial Britànica i ja s'intercanviava correspondència amb qui havia de ser la seva futura dona. Més tard va ser ascendit a tinent i va participar en els desembarcaments de Sicília.

Després de cinc mesos de compromís amb la reina Elisabet, la parella es va casar el 20 de novembre de 1947, i Felip es va convertir en el duc d'Edimburg. Celebraran el seu 70 aniversari de casament aquest novembre del 2017. Va ser formalment declarat príncep del Regne Unit el 1957, la qual cosa significa que ostenta el títol des de fa 60 anys.

Junts han tingut quatre fills: el príncep Carles, la princesa Ana, el príncep Andreu i el príncep Eduard. La parella també té vuit néts i cinc besnéts. El matrimoni no va assistir al casament entre el seu fill Carles i Camila Parker-Bowles. 

El consort és un gran aficionat als cavalls, a la pintura i al medi ambient. La seva passió per les altures li va fer guanyar les ales en la Royal Air Force i acumular milers d'hores en gairebé 50 models d'avió, a més de ser comandant naval en la mateixa RAF, a les ordres del seu sogre Jordi VI.

La seva activitat pública en actes per tot el país finalitzarà el mes d'agost, segons ha anunciat, després que ahir dimecres realitzés una aparició al club de criquet de Marylebone