La imatge de Vladímir Putin portant personalment el primer ministre indi Narendra Modi en un miniautomòbil elèctric per la seva residència, mostra com d'amics són i com d'estret és el vincle entre tots dos líders. La controvertida visita de Modi a Moscou, que ha coincidit amb el llançament de míssils per part de Rússia sobre un hospital infantil a Ucraïna, és un senyal que les sancions d'Occident i els intents d'aïllar Putin per la guerra tenen un efecte limitat. Però l'elecció d'un cotxe elèctric per desplaçar-se a Rússia, rica en petroli, també té altres connotacions: la relació Modi-Putin, que es va enfortir amb les sancions nord-americanes i europees al petroli i el gas russos, ara ha esdevingut verda. I nuclear.

Modi, que lidera la democràcia més gran del món, ha donat suport a Putin en convertir l'Índia en un dels pocs clients lleials del petroli i el gas russos durant la guerra de dos anys a Ucraïna, desaca la CNN. Dimarts, durant la visita de Modi, l'agència de notícies estatal russa TASS ha informat que els països estaven negociant perquè Rússia construeixi sis nous reactors nuclears d'alta potència a l'Índia, així com petites centrals nuclears de pròxima generació.

Per què s'aposta per l'energia nuclear?

Tot i totes les controvèrsies sobre l'energia nuclear, es tracta d'una forma d'energia que no emet emissions de carboni i que s'està convertint ràpidament en part de la resposta de molts països a la crisi climàtica. S'està lliurant una carrera mundial per abastir plantes nuclears i combustible a altres parts del món, i Rússia està guanyant en molts aspectes.

Aquest domini en matèria d'energia nuclear ajuda Putin a conservar la seva posició a l'escenari mundial, malgrat que els Estats Units i Europa el rebutgen per la guerra. I Modi clarament es manté fidel a la tradició de l'Índia d'una política exterior no-alineada, que permet comerciar amb Rússia sense deixar de ser amic d'Occident.

Aquesta amistat sembla haver arribat per quedar-se. L'aprofundiment de la cooperació nuclear, amb sis plantes més, unirà totes dues nacions durant dècades. La construcció de les plantes es pot fer en anys, però també requereixen manteniment regular, millores tecnològiques i un aprovisionament continu d'urani, del qual Rússia disposa en abundància.

Rússia va perdre la carrera en matèria de tecnologia renovable davant la Xina i està molt al darrere dels Estats Units en la seva pròpia transició energètica, ja que ha desenvolupat molt poca capacitat eòlica i solar. Per això, està apostant fort per la venda d'energia nuclear a l'estranger per obtenir ingressos i influència, oferint des de reactors nuclears convencionals, petits reactors modulars de propera generació i un combustible d'urani enriquit conegut com a HALEU, que cap altre país produeix en un nivell significatiu fins ara.

Zelenski, decebut amb Modi

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ja ha reaccionat a aquesta visita. Així, l'ha qualificada d'"enorme decepció i cop devastador per als esforços de pau" la calidesa mostrada pel primer ministre de l'Índia amb Vladímir Putin. "És una enorme decepció i un cop devastador als esforços de pau veure el líder de la democràcia més gran del món abraçar el criminal més sagnant del món a Moscou en un dia així", ha escrit a les seves xarxes socials Zelenski, que al mateix missatge va condemnar una vegada més l'atac massiu rus contra Ucraïna que va matar dilluns 38 persones. Ucraïna ha intentat els últims mesos guanyar-se el suport per a la seva causa de l'Índia i d'altres grans països de l'anomenat Sud Global.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!