Des de la invasió russa d'Ucraïna han sorgit moltes preguntes sobre aquest conflicte, la majoria de les quals encara no tenen resposta. L'últim gran dubte està protagonitzat pel ministre de Defensa rus: on és Serguei Xoigú? Aquest membre del Kremlin porta desaparegut des del passat 11 de març, ja fa dues setmanes, i la seva absència ha provocat nombrosos rumors: des de problemes cardíacs a un possible excés de feina (això ho diuen de Rússia) que fa que estigui massa ocupat per comparèixer davant dels mitjans. A més, Moscou ha intentat tancar la polèmica compartint un vídeo en què apareix Xoigú en una videotrucada amb la resta de ministres del govern de Vladímir Putin, però l'efecte ha estat el contrari i ha provocat encara més especulacions,  ja que molts mitjans i experts apunten que aquest vídeo estaria manipulat i la presència del titular de Defensa no és res més que un muntatge.  

Mitjans russos independents han fet referència en diferents ocasions a possibles problemes de salut del ministre, que el Kremlin s'ha afanyat a negar: no pot ser tenir un ministre de Defensa malalt enmig d'una guerra on la seva primera estratègia ha fracassat i l'exèrcit està prenent posicions defensives. A tots aquests rumors se li ha d'afegir el fet que el Pentàgon no ha aconseguit establir cap mena de comunicació amb ell i Valeri Gerasimov, cap de l'Estat Major rus, de qui tampoc ningú en sap res des de fa setmanes. Segons The Washington Post, els dos "desapareguts" han decidit no establir contacte amb el Pentàgon, tot i els nombrosos intents, però sense donar cap més raó o motiu: el telèfon roig s'ha espatllat. 

Accés al botó nuclear 

Per altra banda, des de la CNN asseguren que l'últim cop que el general nord-americà Mark A. Milley va aconseguir parlar amb Valeri Gerasimov va ser el passat 11 de febrer i amb Xoigú el 18 de febrer. Llavors encara hi faltava gairebé una setmana perquè Rússia envaís Ucraïna. L'ambaixador dels Estats Units a Moscou, John Sullivan confirmava a Reuters al començament de la invasió que treballaven per reprendre la línia directa entre els dos països, recordant el precedent de la guerra de Síria. 

Cal tenir en compte que tant el ministre com el cap de l'Estat Major són de les poques persones que tenen accés als maletins nuclears, juntament amb Vladímir Putin, per donar l'ordre de llençar els míssils. Tots tres tenen els codis necessaris per desbloquejar els maletins, coneguts com a 'cheget'. Amb tot, no és que tinguin un botó vermell que, en activar-lo, llenci directament els míssils sinó que envia les ordres al comandament militar central. 

Vídeo manipulat? 

La gota que ha fet vessar el got ha estat la difusió d'un vídeo en què, en principi, apareix Xoigú, però que ha acabat desfermant tot un seguit de rumors que suggereixen que no és més que un muntatge per dissimular la seva absència. Els primers a dubtar de la veracitat de les imatges han estat els mitjans independents de Rússia, com ara el Moscou Times, que posa damunt la taula que les imatges podrien no ser autèntiques i correspondrien a una reunió de l'11 de març, l'últim cop que va aparèixer en públic: "El fons és el mateix, el ministre va vestit igual i la seva corbata fa els mateixos moviments. Coincidències? Teories de la conspiració? Jutgeu per vosaltres mateixos”, deixa caure el mitjà. Cal tenir en compte que al principi de la invasió es va generar una polèmica similar, ja que el vídeo en què Vladímir Putin anunciava que atacava a Ucraïna s'hauria pogut gravar dies abans, quan descartava la possibilitat. 

 

Un altre mitjà rus independent i censurat al seu país, el Mediazone, després d'analitzar les imatges ha conclòs que són un muntatge, perquè la finestra en què apareix el ministre va ser incrustada en la pantalla emprant imatge d'arxiu d'altres compareixences prèvies.  Val tenir en compte que l'agència RIA Novosti il·lustra les notícies sobre Xoigú  amb fotos d'arxiu: no n'hi ha de recents.