Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Berlín en contra de la inflació que afecta els lloguers, l'alimentació i l'energia i per reclamar una major fiscalitat a la riquesa. La manifestació ha estat convocada per la plataforma Umverteilen, que vol dir "redistribució" en alemany i que agrupa una cinquantena de grups socials d'esquerra, al marge dels partits amb representació parlamentària. Des de fa unes setmanes convoquen concentracions els dissabtes a la capital alemanya i altres ciutats del país, però la d'aquesta setmana ha estat la més gran fins al moment. 

Frenar la crisi energètica, climàtica i de l'habitatge

La marxa, que, segons els organitzadors i el diari alemany Taz ha aplegat al voltant de 7.000 persones, ha començat a la plaça Alexanderplatz i ha arribat fins al districte governamental de la capital alemanya, on es troben el Bundestag, la seu de la Cancelleria i els principals ministeris. Els manifestants han reclamat una "solució solidària a la crisi" i la necessitat de fer-ho a través d'una redistribució de la riquesa "de baix a dalt". "Ja no ens podem permetre els rics!", han exclamat. 

En aquest sentit, han fet diverses peticions en matèria d'habitatge, economia social i energia. Així, davant els elevats preus del lloguer, han reclamat limitar-los i aturar els desnonaments, i anant un pas més enllà també han demanat que s'expropiïn les grans immobiliàries. Per fer front a la crisi energètica i climàtica han fet demandes similars, com ara limitar els preus de l'electricitat i el gas i expropiar les grans corporacions que especulen amb els preus. També han reclamat un augment dels salaris i les pensions, transport públic i gratuït, atenció sanitària per a tothom, mesures per a la protecció del clima i una crida a disminuir la militarització.

Fiscalitzar la riquesa com a solució a l'augment del cost de la vida

Totes aquestes demandes s'agrupen sota el mateix paraigües: la necessitat d'orientar l'economia cap al bé comú en comptes de ser "una font de riquesa per a les grans corporacions i els ultrarics". Un objectiu per al qual demanen reintroduir l'impost al patrimoni per als més rics, crear un impost per als beneficis de les grans corporacions i fiscalitzar les grans herències. Aquestes demandes s'han pogut sentir al llarg de la manifestació, tant en consignes que cridaven els manifestants com en rètols i pancartes. "Són rics perquè som pobres" ha afirmat un dels ponents que ha intervingut en el parlament final. En aquest sentit, han criticat que el Bundestag rebutgés la proposta per aprovar un gravamen sobre el patrimoni dels milionaris i multimilionaris aquesta setmana. 

La inflació a Alemanya es va disparar a l'octubre fins al 10,4 % interanual, el nivell més gran al país des de la seva reunificació el 1990. El preu de l'energia domèstic també va pujar un 55 % i el dels aliments un 20 %, segons les dades publicades pel departament federal d'Estadística (Destatis).