El president de l'Argentina, Javier Milei, ha advertit aquest dimecres al Fòrum de Davos (Suïssa), que "Occident està en perill" a causa de la influència del "socialisme", sistema que, ha assegurat, "condueix a la pobresa". "Els experiments del col·lectivisme mai són la solució als problemes del món, en són la causa", ha afirmat, tot defensant que "el capitalisme de lliure empresa" és l'únic model d'èxit per "acabar amb la fam, la pobresa i la indigència". El polític ultraliberal ha reiterat, com ja ha fet en anteriors discursos, que l'Argentina és el millor exemple de les conseqüències de seguir aquests models "col·lectivistes", ja que va passar a ser una de les potències econòmiques mundials a ser un dels països amb més inflació i endeutament. "Som aquí per advertir-los del que pot passar si els països d'Occident, que es van enriquir amb el model de la llibertat, continuen per aquest camí de servilisme", ha apuntat. 

Milei ha dirigit especialment el seu discurs als empresaris presents al Fòrum Econòmic Mundial, als quals ha qualificat d'"herois" i de "benefactors socials". "No cediu a l'avanç de l'Estat, no us deixeu acovardir ni per la casta política, que l'únic que busca és perpetuar-se en el poder, ni pels paràsits que viuen de l'Estat", ha apuntat, insistint que "l'Estat no és la solució", sinó "el problema mateix". Així, el president argentí, que va assumir el seu càrrec fa poc més d'un mes, ha garantit als empresaris que "des d'avui" el seu país és un "aliat incondicional". 

Milei carrega contra "l'agenda feminista i mediambiental"

Com a part de la seva crítica als "socialistes", Milei els ha retret que canviessin la lluita de classes per "l'agenda feminista i mediambiental", conflictes que considera "nocius per al creixement econòmic" perquè suposen un augment de la ingerència de l'Estat a la societat. Pel que fa al feminisme, ha assegurat que és "una baralla ridícula entre homes i dones", i en aquest sentit ha defensat que el llibertarisme ja estableix la igualtat entre els sexes. "L'únic que ha provocat l'agenda del feminisme radical és un augment de la intervenció de l'Estat per entorpir el procés econòmic i donar feina a buròcrates que no li han aportat res a la societat, en forma de ministeris de la dona o en organismes internacionals", ha dit. No ha estat tan extensa la seva crítica a les polítiques mediambientals, que ha simplificat com un "enfrontament entre l'home i la natura". 

Milei demana enfrontar-se als que defensen "el socialisme empobridor"

El mandatari argentí ha demanat enfrontar-se amb aquells que propugnen "el socialisme empobridor" que ha suposat un "fracàs en l'àmbit econòmic, social i cultural, i que a més, va assassinar a 100 milions d'éssers humans".  Avançant-se a possibles crítiques, Milei ha argumentat que la crítica contra Occident per abocar-se al model "socialista" no s'ha d'entendre d'acord amb la definició clàssica, per la qual l'Estat controla directament els mitjans de producció, sinó que avui en dia l'Estat "controla la vida dels individus" a través d'altres mecanismes: "l'emissió monetària, l'endeutament, els subsidis, el control de les taxes d'interès i dels preus, i la regulació dels suposats errors del mercat". En aquest sentit, ha agrupat sota la idea de models "col·lectivistes" els comunistes, feixistes, nazis, socialistes, socialdemòcrates, nacionalsocialistes, demòcrates cristians, globalistes o populistes, entre d'altres. "Totes defensen un model contrari al que va portar la humanitat al progrés més espectacular de la història", ha asseverat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!