El Quebec s'ha posat molt seriós en defensa del francès, el seu idioma propi. L'Assemblea Nacional ha aprovat per 78 vots a favor i 29 en contra, la denominada llei 96, que fixa que els migrants i refugiats que arribin al país només podran rebre els serveis utilitzant l'anglès durant els sis primers mesos. Un cop passat aquest temps d'adaptació, s'hauran de comunicar amb l'administració del Quebec exclusivament en francès, o s'exposaran a perdre serveis públics.

La llei 96 reforma significativament la Carta de la llengua francesa gairebé 45 anys després de la seva creació, i reforça aquest idioma en l'ús públic, després de constatar que l'anglès seguia fent-se present per la forta pressió econòmica i cultural. Altres mesures són que les empreses de més de 25 empleats hauran de demostrar que la llengua habitual al lloc de treball és el francès. Fins ara ho havien de fer les de més de 50 empleats. I també es decreta l'ús generalitzat d'aquest idioma en els sectors regulats a escala federal, com és el cas de bancs o telecomunicacions.

Pel que fa a les escoles anglòfones, que estan permeses al país, queda fixat que el nombre de matrícules no pot superar el 17,5% de la xifra total d'estudiants al Quebec. A més, els alumnes d'escoles anglòfones, conegudes com a CEGEP, hauran de fer almenys tres cursos de 45 hores en francès i aprovar un examen de francès al final dels estudis. Fins ara feien aquesta prova en anglès. La resta de l'ensenyament -és a dir el 82,5% de l'alumnat- estudiarà en francès. El sostre no s'aplicarà a les universitats anglòfones.

La llei també fixa que el sector públic haurà d'utilitzar el francès per "assegurar-ne la implantació al Quebec i protegir-lo". Només hi ha una excepció a aquest ús generalitzat de l'idioma propi, i és la Sanitat. La norma fixa que es podrà usar una llengua diferent del francès "quan la salut, la seguretat pública o els principis naturals de justícia ho requereixin". És una previsió per si una persona angloparlant acudeix a un servei sanitari, per tal que també se l'atengui.

Pel que fa al poder judicial, no es podrà exigir a un futur jutge del Quebec que domini una llengua que no sigui el francès, “llevat que el ministre de Justícia i el ministre de la Llengua francesa considerin que aquest coneixement és necessari”. És a dir, els jutges de la província hauran de saber francès, i d'ordinari no serà necessari que parlin anglès.

La nova llei ha estat aprovada amb el suport dels partits Avenir Québec (al govern) i Québec Solidaire, i ha tingut l'oposició de l'independentista Partit Quebequès, que l'ha considerat insuficient. El Partit Liberal del Quebec també hi ha votat en contra, però perquè considera que dona massa obligacions per al francès en detriment de l'anglès.