Més de 400 persones han estat detingudes aquest dissabte a tot Bielorússia per participar en manifestacions no autoritzades, ha informat aquest diumenge la portaveu del Ministeri d'Interior bielorús, Olga Txemodanova.

"A tot el país van ser detingudes 430 persones (415 a Minsk). D'elles, 385 van ser deixades en llibertat", va escriure Txemodanova al seu canal de Telegram.

Segons l'ONG de drets humans Vesnà, gairebé la totalitat dels detinguts van ser dones que van participar en la marxa de protesta que va tenir lloc ahir a Minsk contra el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, i la repressió policial de les manifestacions pacífiques.

La portaveu d'Interior va fer una crida als ciutadans a abstenir-se de participar en accions massives no autoritzades i va advertir que l'organització de manifestacions que alterin l'ordre públic se sanciona penalment.

"Els agents de la policia adoptaran tota les mesures necessàries per impedir accions semblants i preservar l'ordre públic", va subratllar Txemodanova.

Per avui l'oposició bielorussa ha convocat en el centre de Minsk i d'altres ciutats bielorussa a una "marxa de la justícia" sota de consigna "No oblidarem ni perdonarem".

"Recordeu: només junts podrem construir un país en el qual es pugui viure", va afirmar la líder bielorussa en l'exili, Svetlana Tikhanóvskaia, publicat a les xarxes socials en el que va cridar als bielorussos participar en la marxa d'avui.

Manifestacions des del 9 d'agost

Des de les eleccions presidencials del 9 d'agost passat Bielorússia és escenari de les manifestacions populars més importants de la seva història postsoviètica.

Segons les dades de la Comissió Electoral Central (CEC) bielorussa, Lukaixenko, en el poder fa 26 anys, va guanyar els comicis amb el 80,1 % dels vots, resultat rebutjat per fraudulent per l'oposició i no reconegut pels països de la Unió Europea i altres Estats occidentals.

La CEC va concedir només el 10% dels sufragis a Tikhanóvskaia, la candidata d'oposició, que es va exiliar després de rebre amenaces.

Després de l'anunci dels primers resultats oficials, va esclatar una onada de protestes que continuen fins al dia d'avui, amb un balanç de sis morts, segons l'oposició, centenars de ferits i uns 10.000 detinguts, entre ells desenes de periodistes.

El Consell de Drets Humans de Nacions Unides va aprovar aquest divendres una resolució que demana al Govern de Bielorússia la fi de la violència contra els manifestants.

La resolució demana a més a les autoritats bielorusses que "cessi l'ús excessiu de la força contra manifestants pacífics, inclosa la tortura i altres tractes cruels i inhumans", així com la fi de les detencions arbitràries amb motivacions polítiques.