La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha assegurat que el Govern mantindrà les "bones" relacions comercials amb la societat d’Israel i les de cooperació pel desenvolupament amb Palestina. "Hi ha qui vol radicalitzar posicions, però com a Govern hem d'avançar per lluitar contra la islamofòbia i l'antisemitisme", ha expressat aquest divendres en el marc de la jornada Catalunya com a actor global en la política euromediterrània celebrada al CIDOB. La consellera ha dit que està en contacte amb ambdues societats civils per "avançar" en el marc de la convivència i garantir la seguretat de la població, i ha reclamat que “ningú instrumentalitzi” el conflicte.

En aquest sentit, ha destacat que mantenen contactes "amb les comunitats israelianes i palestines per fer acompanyament" i destaca que "com a Govern no ens podem permetre radicalitzar posicions i hem d'avançar cap a lluitar contra aquestes expressions de racisme i antisemitisme". Ha constatat, així, que cal treure estigmatitzacions i també veure com es van concretant les línies d'acció". 

"El pitjor que podem fer és reproduir el conflicte a casa nostra", ha apuntat Serret, que ha insistit que cal evitar la "polarització". Per contribuir a l’alto el foc, la consellera ha dit que s’ha de reforçar al màxim la "cultura de pau", especialment a través de l’educació, amb l’objectiu d'acabar amb "el màxim d’estigmes". Serret ha assegurat que el Govern està treballant de manera interdepartamental per garantir la cohesió i el benestar present i futur de la societat catalana.

El gran repte dels països del Mediterrani

Paral·lelament, Serret ha destacat que els països del Mediterrani tenen un gran repte compartit i és el canvi climàtic. En aquest sentit, ha destacat que la macroregió vol ser un marc, una plataforma que a escala dels diferents sectors sigui capaç d'establir una estratègia compartida per fer-hi front. Així, l'objectiu és "coordinar i cooperar al màxim". En aquesta macroregió esmentada hi formarien part tots els països de les ribes del Mediterrani i nord d'Àfrica. Es vol "impulsar projectes i impacte local i que dinamitzi les economies locals". 

Serret ha recordat que hi ha 21 delegacions del Govern cobrint 72 països i ha posat èmfasi en el fet que recentment han obert una delegació a Grècia. "Per nosaltres és estratègic en aquesta visió de la Mediterrània". Paral·lelament, també hi ha un consolat de Grècia a Catalunya. 

El català a la UE

La consellera també ha parlat sobre el fet que el català esdevingui llengua oficial a la UE. "Sóc optimista de mena". Serret ha agraït que s'hagi posat la proposta de l'oficialitat del català sobre la taula de la UE, i també la "feina feta" pel govern espanyol i ha insistit que des de la Generalitat "hem fet un màxim desplegament".

En aquest sentit, ha constatat que "no hi ha cap veto explícit" de cap estat que ho estigui volent aturar. Així, destaca que busquen aconseguir la unanimitat dels estats membres i "s'han de poder seguir els passos per aconseguir l'oficialitat". A més, ha revelat que s'estan fent informes sobre els dubtes que hi hagi en l'àmbit econòmic o jurídic per tal de fer-ho efectiu.

Insisteix que els antecedents són bons, ja que fa un temps es van generar acords administratius amb les institucions europees que ara podrien reforçar aquesta proposta. Una vegada més, ha subratllat que "som optimistes, som cauts i continuem treballant per acabar d'esvair dubtes i aconseguir una plena confiança i unanimitat sense posar data límit, però sense que es pugui dilatar en el temps".