"La sobirania de Gibraltar no és negociable". Aquesta és la màxima que la primera ministra britànica, Theresa May, ha volgut deixar clara en la primera reunió amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després de l'activació del Brèxit. Després d'una setmana convulsa, davant el possible veto d'Espanya sobre la nova situació del penyal després de la sortida de la Unió Europea, May ha volgut deixar clar que la posició de Downing Street no ha canviat i que aquest punt no és negociable.

"El Regne Unit buscarà el millor acord possible per a Gibraltar davant la sortida del Regne Unit de la UE i no hi haurà negociació sobre la sobirania de Gibraltar sense el consentiment del seu poble", ha assegurat el portaveu de la cap de l'executiu britànic en declaracions a la premsa. Tot i això, tant May com Tusk han manifestat la seva voluntat "d'estar en contacte" i mantenir "un to constructiu" durant les negociacions que han de formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE.

El malestar pel penyal de Gibraltar va començar la setmana passada, quan el document de treball del Consell Europeu per les negociacions del Brèxit manifestava que cap acord futur entre Londres i Brussel·les, una vegada el Regne Unit hagués deixat la UE, podria aplicar-se al penyal si no compta amb l'acord previ de Madrid i la capital britànica. 

Tot i aquest punt, May ha expressat que "el Regne Unit està desitjant començar les negociacions formals un cop els 27 Estats membres acordin les directrius" de la negociació, a finals d'aquest mes. A més, a la reunió May ha reiterat davant del president del Consell Europeu el seu desig d’establir una relació "profunda i especial" amb la Unió Europea una vegada el Brèxit sigui ja una realitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat