Una marxa per la independència d’Escòcia ha recorregut aquest dissabte els carrers d’Edimburg. La marxa ha estat promoguda pel primer ministre escocès, Humza Yousaf, sota el lema Believe in Scotland. La protesta també s’ha promogut des del govern assegurant que la independència és una de les vies que permeti als escocesos corregir el Brexit. La voluntat del moviment independentista majoritari és obtenir la independència, però integrar-se a la Unió Europea, fet que romandre al Regne Unit no els ho permet.

 

 

El suport a la independència a Escòcia

Un 56% dels escocesos votarien a favor de la independència. Això és el que va revelar una enquesta publicada fa vuit mesos, que indicava que la majoria dels que anirien a votar en un referèndum d'autodeterminació es decantarien per l'opció del 'sí'. La dada més rellevant de l'estudi, però, és el fet que el suport per la independència havia pujat sis punts respecte al baròmetre del mes de maig del 2022. Diversos factors han pogut contribuir a l'auge de l'independentisme en el transcurs d'aquest temps.

D'una banda, el Regne Unit ha tingut 3 primers ministres diferents després de la desfeta al Partit Conservador i la greu crisi econòmica que assetja el país, fet que fa augmentar la desconfiança dels escocesos amb Londres. D'altra banda, el Tribunal Suprem va decidir bloquejar la convocatòria d'un segon referèndum d'autodeterminació sense l'aval de Westminster, fet que fa pensar als ciutadans que la pertinença a la Unió no és tan voluntària com fins ara es creia i dificulta les possibilitats d'independitzar-se per la via 'legal'.

"Escòcia hauria de ser un país independent?". Segons les dades d'Ipsos Mori, de les persones que diuen que anirien a votar (és a dir, sense comptar els indecisos) si es fes un referèndum, un 56% ho faria a favor de la independència d'Escòcia i un 44%, en contra. Això suposa un augment del 6% a favor de l'autodeterminació respecte al mes de maig del 2022, quan les dues bandes estaven dividides més equitativament. Tanmateix, sembla que el moviment independentista no es posa d'acord sobre com i quan s'ha de celebrar el segon referèndum i, per tant, la millor estratègia per aconseguir-ho. El veto del Suprem també hauria repercutit en el nombre de persones que veuen necessari convocar una nova consulta. I és que el nombre d'escocesos que no volen tornar a votar baixa cinc punts respecte al maig, fins al 26%.