El primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, ha renunciat al sou que li correspon per exercir el càrrec, d'uns 110.000 euros bruts l'any. Al portal de Transparència del Govern s'ha publicat un document en l'apartat "Compensacions vinculades al càrrec" en el qual es llegeix que Draghi "declara que no percep cap compensació de qualsevol naturalesa" relacionada amb el seu càrrec com a primer ministre.

El sou que correspon a un primer ministre "no parlamentari", és a dir, sense escó, com és el cas de l'economista, ascendeix als 110.000 euros bruts anuals. El seu predecessor Conte, igualment sense acta de parlamentari, el va reduir al 80 % i cobrava 88.353 euros.

La situació de Draghi

L'actual primer ministre italià va declarar el 2020 ingressos anuals de gairebé 600.000 euros bruts, propietats i copropietats a Itàlia i un immoble a Londres, entre altres béns.

Mario Draghi primer ministre italià - Efe

Imatge: Mario Draghi / EFE

L'exgovernador del Banc Central Europeu va ser designat pel cap de l'Estat, Sergio Mattarella, per governar Itàlia després de la dimissió el 26 de gener de l'anterior primer ministre, Giuseppe Conte, amb la tasca fonamental de gestionar la pandèmia.

Draghi dirigeix un govern avalat per la pràctica totalitat dels partits del Parlament, excepte la ultradretana Germans d'Itàlia.

La crisi italiana

Itàlia ha sumat 8.085 nous contagis de coronavirus i 201 morts l'últim dia mentre les xifres de la pressió als hospitals continuen a la baixa.

El nombre total d'encomanats al país des que es va iniciar l'emergència el febrer de l'any passat és de 4.139.160, i el de morts, de 123.745 persones. La pressió als hospitals segueix a la baixa i dels actuals 346.008 positius, 15.501 estan hospitalitzats, 771 menys que dimarts, dels quals 1.893 requereixen cures intensives, 99 menys.

A Itàlia s'han superat els 25 milions de dosis inoculades, en total 25.606.730, mentre que 7.965.525 persones, un 13,44 % de la població italiana, ja han estat immunitzades amb les dues dosis necessàries.

Quant a les mesures contra la pandèmia, només tres regions es troben en "zona taronja" o de restriccions mitjanes: Vall d'Aosta (nord), Sardenya (centre) i Sicília (sud), i cap està en "zona roja" ni confinada.

Imatge principal: L'ara primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi / EFE