Manuel Valls fracassa a les legislatives franceses i no representarà la circumscripció dels francesos residents a l'estat espanyol, Portugal, Andorra i Mònaco. Segons els resultats fets públics aquest diumenge, l'exprimer ministre francès i exregidor barceloní no passarà a la segona volta dels comicis perquè ha quedat tercer en les votacions. Per contra, serà l'ecologista Renaud Le Berre qui s'enfrontarà cara a cara amb l'actual diputat, el Stéphane Vojetta, del partit d'Emmanuel Macron, recentment reelegit president de França. Cal dir que les eleccions legislatives per escollir els diputats de l'exterior se celebren una setmana abans que els ciutadans residents a França. Valls ha reconegut la derrota electoral amb un missatge a Twitter: "La meva candidatura no ha convençut", ha lamentat. "Unes eleccions són un moment per a la veritat", ha reflexionat.

"Dissidència i divisió"

Valls ha estat el candidat més votat a Portugal i Mònaco, però no ha conquistat l'electorat que viu a l'Estat o a Andorra. En les piulades després de conèixer la desfeta, Valls ha lamentat que "la dissidència i la divisió han sembrat confusió", en referència al fet que hi haguessin dos candidats del mateix partit, LREM, "però no puc ignorar la meva puntuació i el fet que la meva candidatura no ha convençut", ha reconegut. El missatge on ha admès la derrota ha seguit omplint el seu perfil de Twitter, cada cop amb paraules més críptiques sobre com es planteja el futur a la política. Davant aquests resultats electorals, "em correspon lúcidament treure les conseqüències d'això", ha llançat, per després afegir, amb to sentimental, "la vida és prou bonica per girar tranquil·lament les pàgines". Per últim, Valls ha demanat que l'electorat "bloquegi" el front comú d'esquerres en la segona volta dels comicis que se celebraran la setmana ve.

Fracàs en la campanya

Ja durant la campanya, gran part dels mitjans francesos no confiaven en la candidatura de Valls. En les darreres setmanes, Valls va anar de ruta. Va visitar Menorca, Andorra, Lisboa, Barcelona i Madrid. Una de les visites que la premsa francesa recull pel fracàs que ha suposat és la penúltima a Alacant. La convocatòria es va fer en un Ibis Hotel i el programa Quotidien del canal francès TMC el va seguir: "Valls, desesperat. Va convocar els seus en un hotel de la perifèria on ja vam constatar que hi havia poca gent veient els cotxes aparcats en el garatge". També van enregistrar un grup de quatre persones en una taula que entre elles es preguntaven si, quan els veiés, "marxarà perquè només som quatre jubilats". Finalment, Valls es va apropar a ells i van parlar durant una estona. El candidat va respondre al micròfon de la televisió que això no li preocupa perquè rep "molts whatsapps" i assegura que "té seguidors". 

L'actual diputat francès per aquesta circumscripció, Stéphane Vojetta, no va acceptar el nomenament de Valls i també va fer una campanya com a independent, en paral·lel a la proposta oficial i el candidat pel qual aposta Macron.