La relació d'Itàlia amb el seu passat feixista cada cop és més gris, sobretot tenint en compte l'actual govern d'extrema dreta de Giorgia Meloni. Tanmateix, des de fa anys que l'apologia del feixisme creix pels carrers italians. Tanmateix, perseguir aquests actes sovint no és una opció pel mateix Codi Penal. A Itàlia estan tipificats els delictes d'apologia al feixisme, però no el gest de la salutació romana. És a dir, queda en mans de la justícia interpretar el context. De fet, ja ho ha fet en un cas d'uns ultradretans condemnats per fer la salutació feixista el 2016. El Tribunal de Cassació, equivalent al Tribunal Suprem de l'Estat espanyol, ha conclòs que fer la salutació feixista només suposa un delicte si implica "un perill concret" de reorganitzar el dissolt Partit Feixista. Aquesta sentència crea jurisprudència i ha estat àmpliament celebrada per les formacions d'extrema dreta italianes. 

El Tribunal havia d'aclarir la situació de vuit persones jutjades per una commemoració neofeixista a Milà (nord), absolts en primer grau per una llei del 1952 però condemnats en segona instància per una altra legislació del 1993. La sentència, de la qual només s'ha emès un resum a la premsa, ara obliga a repetir el judici en apel·lació contra aquestes persones. El Suprem ha indicat que, com indica la llei del 1952, alçar el braç, ritual propi de l'antic Partit Feixista, constitueix un delicte quan representi "un perill concret de reorganització" d'aquesta formació, prohibida per la Constitució. I "en determinades condicions" pot ser un delicte tipificat a la llei de 1993, que prohibeix "les manifestacions exteriors pròpies o usuals d'organitzacions, associacions, moviments o grups" que incitin a la discriminació per motius de raça o nacionals.

Una sentència a l'ordre del dia 

Fa dues setmanes, més de mil persones es van concentrar a Roma per commemorar l'aniversari de l'assassinat de tres joves del postfeixista Moviment Social Italià (MSI) el 1978. En aquest esdeveniment, els presents van fer conjuntament la salutació feixista deixant una imatge que va indignar bona part d'Itàlia, que veia amb esglai com el feixisme es normalitza sota el govern d'extrema dreta de Meloni. Justament, l'Executiu de Meloni ha mantingut el silenci al voltant d'aquests fets, especialment tenint en compte que Meloni no és només la líder de l'Executiu italià, sinó que ho és del seu partit, Germans d'Itàlia, hereu del MSI. Tanmateix, el partit sí que s'ha posicionat respecte als fets, sobretot tenint en compte aquesta història compartida.

Per altra banda, les forces de centres i esquerres a Itàlia han posat el crit al cel per aquests fets. Per exemple, la secretària del Partit Demòcrata italià (PD), Elly Schlein, cap de l'oposició, ha criticat avui el "silenci vergonyós" de la primera ministra. Schlein ha lamentat que Meloni no hagi tret "30 segons per declarar-se antifeixista". 

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!