Indignació a Itàlia. Una perillosa escena ha sacsejat la societat —i la política— italiana: prop d'un miler de persones van concentrar-se aquest diumenge en un macrohomenatge feixista. Els fets van ocórrer al barri de Tuscolano, ubicat als afores de Roma, en el record anual a tres joves militants del Moviment Social Italià, un partit fundat el 1946 per veterans feixistes seguidors de Benito Mussolini, que van ser assassinats el 1978 a l'antiga seu de la formació. Els centenars d'ultres, col·locats en formació militar, han fet la salutació feixista mentre han corejat en tres ocasions 'Presents!'. El crit ha ressonat pels carrers del suburbi, i també més enllà, estenent-se a través de les xarxes socials i causant estralls a tot el país.

Ha estat aquest dilluns quan s'han començat a notar els efectes. A Twitter, són molts els que han volgut lamentar l'escena. "Vergonya d'Estat" i "quin horror" han estat només alguns dels missatges que han acompanyat les imatges. Al lloc dels fets, Marco Vizzardelli, un home de 65 anys, va ser identificat per la policia després de cridar "Visca la Itàlia antifeixista" en resposta a l'acció ultra, en homenatge a les víctimes de l'Acca Larentia.

Crítiques contra Meloni

Les salutacions feixistes han provocat també ira entre l'oposició política. Enfront del govern d'extrema dreta pilotat per Giorgia Meloni, la resta de partits han carregat amb duresa contra ella. La líder de l'oposició i cap del Partit Demòcrata, Elly Schlein, ha explicat que ja han requerit la compareixença del ministre Matteo Piantedosi. "El que ha tingut lloc no és acceptable. Les organitzacions neofeixistes han de ser dissoltes, com diu la Constitució". També el senador de la formació centrista Itàlia Viva Enrico Borghi ha assegurat que la imatge "sembla datada fa exactament cent anys, el 1924, i, en canvi, és d'ahir a la nit", mentre que la secretària de Més Europa, Barbara Vecchietti, ha definit l'escena com "una vergonya inacceptable". Ella mateixa ha recordat que Meloni "des de fa anys demana que s'aclareixi l'assassinat" dels tres joves, i li ha retret que no s'oposi a la seva "instrumentalització".

La primera ministra ha descartat qualsevol caràcter antidemocràtic de la seva formació, si bé Germans d'Itàlia manté com a emblema la flama tricolor que també va utilitzar l'MSI, partit en el qual ella mateixa va militar de jove. A la polèmica també s'ha sumat el president de la regió del Laci, que té com a capital Roma, Francesco Rocca, qui ha assenyalat que les salutacions van tenir lloc després de l'acte oficial, que té com a "únic propòsit" recordar les tres víctimes mortals, segons ha dit.