Un dels manifestants ferits en els durs enfrontaments amb la policia que van tenir lloc aquest dissabte a la localitat de Sainte-Soline, al centre-oest de França, es troba entre la vida i la mort, segons ha informat AFP. Es tracta d'un home d'uns 30 anys que va patir un traumatisme cranial i té un "pronòstic vital greu", segons un informe elaborat per la Fiscalia de Niort, que ha obert una investigació per "determinar la naturalesa exacta" de les ferides greus que van patir tres manifestants i les circumstàncies en què van resultar ferits. Una de les entitats organitzadores de la manifestació, Soulèvements de la Terre, ha informat que l'home es troba en coma i ha denunciat que van passar més de 3 hores des que va resultar ferit fins que el van traslladar a l'hospital.

Tres manifestants i dos policies ferits greus pels enfrontaments a Sainte-Soline

L'informe de la Fiscalia ha apuntat que 7 manifestants van haver de ser atesos pels cossos d'emergència i tres d'ells es trobaven en una situació "d'emergència absoluta". A més de l'home que es troba en estat més crític, una dona de 19 anys va patir un traumatisme facial i un home de 27 anys es va trencar un peu. Entre els agents de la Gendarmeria Nacional Francesa, 29 van resultar ferits, i dos d'ells es troben molt greus, un a causa d'una ferida a l'engonal, i l'altre per un traumatisme toràcic. 

La notícia de l'estat crític d'aquest manifestant arriba en un moment d'alta tensió a França enmig de la polèmica pels enfrontaments policials. Mentre l'executiu del president Emmanuel Macron ha apuntat a "la ultraesquerra" com a responsable d'aquesta violència en la manifestació ecologista, des de l'esquerra han culpat al "desproporcionat desplegament policial" de la situació. En aquest sentit, el líder d'esquerres, Jean Luc Mélenchon, ha afirmat que si no hi hagués hagut presència policial, no s'haguessin produït enfrontaments i que la manifestació hauria estat una "marxa pacífica". Unes declaracions davant les quals el govern francès ha recordat que abans de la concentració es van requisar boles de petanca, bats de beisbol i armes blanques als manifestants, que finalment van llançar còctels Molotov i petards als gendarmes. 

Observadors dels drets humans constaten "casos d'obstrucció al socors"

Les entitats organitzadores de la manifestació, d'altra banda, han afirmat que 200 manifestants van resultar ferits i han acusat el govern d'haver exercit una "repressió massiva". En aquest sentit, han afirmat que la policia va ser la primera a disparar amb granades ensordidores, gasos lacrimògens i canons d'aigua. Observadors de la Lliga pels Drets Humans (LDH) presents durant la protesta han confirmat aquesta versió i han afegit que la policia també va disparar amb escopetes de bales de defensa (LBD).

A més, han constatat "diversos casos d'obstrucció al socors" per part de la policia, que han avançat que denunciaran. "Els serveis d'emergència van indicar que no podien intervenir per rescatar un ferit en estat crític perquè el comandament havia donat l'ordre de no fer-ho", han afirmat els observadors. Les autoritats han justificat el retard argumentant que la violència dels activistes no els va permetre assegurar el perímetre per permetre l'accés dels serveis mèdics amb més rapidesa. 

La Inspecció General de la Policia Nacional francesa (IGPN) ha anunciat l'obertura de 17 investigacions des del 19 de gener passat per possibles casos de violència policial excessiva. En aquesta data van començar les primeres protestes contra la reforma de les pensions.