La presència d'un vaixell de guerra de l'Armada Espanyola a l'Estret de Gibraltar, a prop de Melilla, ha desfermat el malestar al Marroc. Des del règim alauita s'ha interpretat com una provocació i un missatge directe a Rabat. Diversos mitjans de comunicació marroquins han considerat els moviments del vaixell una declaració d'intencions i el gest ha irritat en el context de desavinences diplomàtiques entre Espanya i el Marroc per la crisi marcada per l'ingrés hospitalari del líder del Front Polisario, Brahim Gali, en un hospital de Logronyo i per la irrupció de milers de persones des de territori marroquí a la frontera espanyola a Ceuta. Alguns mitjans de comunicació alauites titulen que "Espanya provoca al Marroc", i inclús parlen de "nova crisi" o directament "d'amenaces de guerra".

L'armada espanyola ha publicat un tuit on afirmaven que asseguraran la defensa del territori espanyol, acompanyat d'una fotografia del  vaixell militar espanyol. Aquesta publicació s'ha interpretat com una provocació i ha generat molt malestar al Marroc. Es tracta d'un patruller que a principis d'aquest mes de gener es trobava en aigües territorials espanyoles, davant de la costa de Melilla. L'Estat Major de Defensa va publicar un tuit en què informava la "vigilància marítima" desenvolupada pel vaixell i la seva dotació en el marc d'operacions permanents.

Armada Espanyola

El conflicte diplomàtic

L'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a terres espanyoles no va fer gaire gràcia als alauites que van obrir les portes de les seves portes al flux d'immigració com a resposta, creant un total caos a les fronteres espanyoles. Algèria va donar suport obertament al moviment emancipador del Front Polisario i també va facilitar el viatge de Brahim a Espanya, de fet, el líder Polisario va viatjar a territori espanyol amb un avió algerià. Tots aquests gests d'Algèria cap al Front Polisario no van ser rebuts gens bé pel rei del Marroc, Mohamed VI, que en resposta va reforçar les seves simpaties amb els moviments sobiranistes de la Cabília, al nord-oest de territori algerià.

Tot aquest conglomerat de conflictes polítics entre Espanya, Marroc i Algèria va desembocar en un conflicte diplomàtic entre Algèria i Marroc. De fet, van trencar relacions. La ruptura diplomàtica entre els dos països nord-africans va augmentar la incertesa sobre el gasoducte Magrib-Europa, que cada any subministra milions de metres cúbics de gas des del desert algerià, passant pel Marroc fins a Espanya i altres països europeus.