L'Organització per a la Seguretat i Cooperació Europa (OSCE) continua els seus esforços per intentar treure d'Ucraïna als últims membres de la seva missió internacional d'observadors, desplegada al país des del 2014. "Seguim treballant per evacuar d'Ucraïna a l'últim equip de membres de la missió internacional", han confirmat a Efe fonts de l'organització a Viena. A més, l'OSCE està intentant portar a refugis al personal de nacionalitat ucraïnesa que treballa a l'anomenada Missió Especial d'Observació (SMM, per les seves sigles en anglès). La seva funció i objectiu era vigilar l'alto el foc al Donbass entre les forces ucraïneses i els prorussos. Per tant, si ells no estan sobre el terreny, ningú podrà controlar de manera precisa les violacions de les treves.
Respecte a la situació dels seus enviats a la ciutat de Mariúpol, la mateixa font que dit que no estava en condicions d'aportar informació. En el seu últim comunicat, l'SMM ha dit aquest diumenge que havia rebut informes que els locals de la missió a la ciutat del sud-est del país, va patir danys per bombardejos, tant en l'edifici que servia de seu com de dos vehicles de la missió que han estat incendiats.
Per altra banda, s'ha completat l'evacuació a Rússia de l'equip de vigilància que estava a la ciutat de Kherson, actualment controlada per l'exèrcit rus. En aquest sentit, diumenge es va dir a través d'un comunicat que la missió internacional estava "gairebé completat". Ara bé, per als ciutadans ucraïnesos que estaven destinats a Mariúpol, encara seguia pendent "per motius de seguretat" i un altre comboi de membres de la missió nacional de Kíiv havia començat a marxar de la capital.
Una treballadora morta
L'OSCE va informar la setmana passada que una dona ucraïnesa que participava en la seva missió d'observació va morir al bombardeig de Rússia a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv. El 24 de febrer passat, immediatament després de l'entrada a Ucraïna de l'exèrcit rus, l'OSCE va anunciar que procedia a retirar tots els seus observadors de la part est d'Ucraïna, on des del 2014 la SMM, amb uns 500 experts de diversos països, vigilava la línia de l'alto el foc entre les tropes estatals i els separatistes prorussos.
La Creu Roja preveu anys de crisis
La Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICR) han advertit que el conflicte a Ucraïna s'ha convertit en una crisi humanitària que podria perllongar-se durant anys, mentre l'èxode de refugiats, el pitjor en 80 anys a Europa, ja puja a 1,7 milions.
"Milions de persones necessiten desesperadament aigua potable, aliments, ajuda mèdica d'emergència, electricitat i allotjament", va subratllar en una roda de premsa a Ginebra el president de FICR, Francesco Rocca.
En aquest sentit, han posat de manifest que el flux de refugiats és el pitjor que viu Europa des de la Segona Guerra Mundial, que va generar la fugida dels seus països d'entre 11 i 20 milions de persones, i segons l'alt comissionat d'ACNUR, el també italià Filippo Grandi, és el que més ràpidament està creixent des d'aquell conflicte finalitzat el 1945.
Imatge principal: civils esperen que s'acabi el toc de queda en un soterrani per protegir-se de possibles bombardejos / Efe