“Vull pertànyer a una generació que defensi la sobirania Europea”. Així s’ha expressat el president de França, Emmanuel Macron, en la seva intervenció davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg dins el debat sobre el futur de la Unió Europea, on ha defensat enfortir la unió i la sobirania europea davant els “egoismes nacionalistes” com els populismes o els euroescèptics.

En aquest sentit, el president francès ha defensat que cal acabar amb les divisions "nord-sud, est-oest i les dels estats grans amb els petits" i "deixar els nacionalismes" per poder construir un futur europeu comú. El discurs de Macron a l'eurocambra ha estat ple de crítiques als nacionalismes i ha repetit diverses vegades la necessitat de treballar cap a una "sobirania europea".

Macron Parlament Europeu Estrasburg - EFE

La seva intervenció s’esperava com un gran esdeveniment pel Parlament Europeu després que el president francès guanyés les eleccions del seu país amb un discurs europeista i renovador. A un any de les noves eleccions europees, el francès ha llençat diverses propostes per la UE: des de fer debats ciutadans per tenir un esperit crític sobre el futur de la UE, fins a prometre que abonarà més pressupost a la UE si aquesta es reforma per poder comptar amb un pressupost europeu potent.

Macron també ha demanat més Europa, més democràcia i més polítiques comunes en matèries com la immigració, la unió bancària o l'agenda digital. En aquest sentit, ha demanat "prendre les regnes de la responsabilitat" en els pròxims mesos, i avançar amb "resultats tangibles" en aquestes matèries.

Els principals grups europeus han agraït l'europeisme i les propostes de Macron, malgrat que alguns li han retret no ser més concret o no comptar amb el suport d'Alemanya o del conjunt de països de la UE per tirar endavant les seves propostes. Els més crítics amb el president francès han estat els europeistes, que han rebutjat la idea de la sobirania europea que titllen d'estar ancorada als anys 60, i l'Esquerra Unitària i els Verds per la guerra de Síria. Aquest últim grup ha lluït durant tot el ple cartells contra l'acció militar francesa en aquest país de l'orient pròxim.

Verds europeus guerra a Siria - EFE

De fet, la situació a Síria ha aclaparat gran part de la sessió. Davant les crítiques d'alguns eurodiputats que l'acusaven d'haver intervingut a Síria com en el passat altres països com l'Iraq, Macron ha volgut diferenciar-se d'aquestes accions i ha assegurat que la intervenció es va fer "dins un marc legítim". 

"Al-Assad està en guerra amb el seu poble. Teníem el deure d'intervenir per defensar els nostres valors", ha defensat, tot assegurant que seguirà treballant per la pau a Síria. A més, ha volgut deixar clar que el seu país no ha declarat la guerra a aquest país, sinó que ha intervingut fent "honor a la comunitat internacional" i dins "el marc legítim i multilateral i sense víctimes civils".

El president francès ha participat aquest dimarts en un cicle de debats sobre de futur de la UE amb caps d’Estat i de Govern que s'estan duent a terme dins les sessions plenàries a Estrasburg. De moment, ja han passat pel ple fins a tres caps d'Estat. El primer en comparèixer va ser el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, seguit del primer ministre de Croàcia, Andrej Plenković, i el primer ministre de Portugal, António Costa.

El discurs de Macron, però, tenia un especial interès i havia aixecat una gran expectació entre els eurodiputats per saber quines serien les seves propostes concretes per a la UE, després d'haver guanyat les eleccions franceses de l'any passat amb una campanya molt proeuropea i de renovació del projecte comunitari.