El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dimecres un nou confinament de França, d'un mes, però menys estricte que el del passat mes de març, per intentar frenar l'expansió de la pandèmia de coronavirus al país. Inclourà el tancament d'alguns treballs considerats no essencials, entre els quals ha inclòs gran part del comerç i els bars i restaurants. Cal aconseguir "una frenada total als contagis" per evitar el col·lapse dels hospitals, ha afirmat en una declaració televisada.


El mandatari francès ha precisat que aquesta nova restricció s'aplicarà a partir de la mitjanit de dijous a divendres, "com a mínim" fins al pròxim 1 de desembre, i ha demanat la responsabilitat de tots per alentir aquesta segona onada, que ha advertit que serà "més dura i mortífera que la primera".

 

Aquest és un resum de les mesures que ha anunciat Macron:

Confinament a tot el territori des de divendres i almenys fins a l'1 de desembre

- Serà necessari un certificat per sortir de casa.

- El teletreball ha de ser generalitzat, però pot haver-ne de presencial.

- Escoles bressol, escoles, i instituts resten oberts amb protocols sanitaris reforçats. A la universitat, els cursos s'hauran de fer telemàticament.

- Es posa en marxa un pla especial per a autònoms, comerciants, microempreses i pimes.

- Cada dues setmanes s'avaluarà el dispositiu, especialment per a les botigues.

- Es podran fer visites a residències d'avis.

- S'incrementaran en 10.000 llits les existències per a cures intensives.

- Els cementiris estaran oberts per Tot Sants.

- Les proves ràpides seran obligatòries a totes les arribades a ports i aeroports, en viatges internacionals.

"El virus circula per França a una velocitat que fins i tot les previsions més pessimistes no havien anticipat. (...) Cal reconèixer que, com tots els nostres veïns, estem desbordats per l'acceleració sobtada de l'epidèmia", ha reconegut Macron en la seva intervenció en horari de màxima audiència. Macron ha detallat que les escoles seguiran obertes i que es generalitzarà el teletreball i les visites a residències d'avis i centres de dependència estaran autoritzades.

"Les fàbriques, les explotacions agrícoles i les obres públiques seguiran funcionant. L'economia no ha de parar-se ni enfonsar-se", ha afirmat. Entre els comerços i establiments "no essencials" que hauran de tancar hi haurà els bars i els restaurants.

Macron ha destacat que les fronteres interiors de França en l'espai europeu seguiran obertes "i, llevat d'alguna excepció, les exteriors es mantindran tancades", encara que els francesos a l'estranger podran tornar a país i s'efectuaran test ràpids a tots els viatgers que arribin al país.

L'Executiu francès avaluarà cada 15 dies l'evolució de l'epidèmia i decidirà en cas necessari sobre l'aplicació de noves restriccions o, si la situació millora, l'aixecament d'alguns controls.