Davant les sancions de la Unió Europea (UE), Bielorússia dispara una nova amenaça: tallar el gas a Europa. Així ho ha alertat el president de Bielorússia, Alexander Lukaixenko, que ha assegurat en una entrevista a la cadena de televisió turca, TRT, que recorrerà a tallar el subministrament de gas a Europa si es veu en una situació "d'emergència" per les possibles noves sancions de la UE contra el país: "No hi haurà cap altra opció que respondre amb aquesta mena de mesures", ha alertat, la qual cosa bloquejaria el pas de gas a través de territori bielorús provinent de territoris com Rússia. 

El president bielorús també ha acusat el bloc comunitari de no mostrar cap disposició de "voler asseure's a la taula per a dialogar" i solucionar la crisi migratòria. "Potser hi estan interessats, però no volen fer res sobre aquest tema. (...) No volen negociar amb nosaltres malgrat haver nomenat gent a càrrec de les negociacions. Segurament estan molt ocupats. Hi ha molts problemes ara a la UE, així que assumim això", ha manifestat.

Amenaces anteriors 

El mandatari bielorús ja va amenaçar al novembre amb deixar a la UE sense el gas procedent de Rússia en cas que Brussel·les apliqués una nova bateria de sancions en plena crisi migratòria a la frontera entre Bielorússia i Polònia. Posteriorment, Lukaixenko va assegurar que no dubtaria a l'hora de fer efectiva aquesta mesura si Polònia procedeix a tancar la frontera comuna. No obstant això, el passat 2 de desembre, la UE va anunciar noves sancions contra Minsk, l'objectiu de les quals són 17 individus i més d'una desena d'organitzacions.

Brussel·les continua responsabilitzant a Minsk dels milers de refugiats que es troben en l'actualment a la frontera a l'espera d'entrar a la UE per a sol·licitar asil. No obstant això, Bielorússia ha acusat de la crisi migratòria a les màfies europees que operen des d'Alemanya, Polònia i altres països de la UE i que cobren als refugiats per a portar-los a Europa.

Acusacions als EUA

Tanmateix, Lukaixenko ha tornat a rebutjar que Bielorússia estigui orquestrant la crisi. "De fet, si acuses algú d'alguna cosa, has de mostrar proves. Doneu-me proves i demanaré perdó públicament", ha recalcat. Lukaixenko ha acusat també els Estats Units, al costat dels seus "aliats europeus", d'haver envaït precisament països com l'Iraq, Síria i l'Afganistan, dels quals fugen ara milers de persones. "Aquestes persones no tenen una casa, no tenen mitjans de vida per a alimentar i abrigar als seus fills. Però el pitjor és que no tenen futur allí", ha lamentat.

Per a ell, la UE ha deixat de complir amb les seves obligacions en relació amb els acords de readmissió de migrants. "Han decidit tirar endavant la seva política per a Bielorússia i ara ens acusen de coses. Les acusacions no tenen base cap. Per què ho fan? Per a poder exercir pressió sobre el nostre país", ha qüestionat. Lukaixenko ha aprofitat l'ocasió per a insistir que Bielorússia "no està obligant els refugiats a tornar als seus països d'origen".

 

Imatge principal: El president bielorús, Alexander Lukaixenko / EFE