Després que els ciutadans del Vèneto i la Llombardia votessin a favor de tenir més autonomia en els referèndums celebrats diumenge passat, ara les autoritats de tots dos territoris han començat a negociar amb Roma per aplicar els resultats de les consultes, que van veure com el 95% de la ciutadania del Vèneto i el 98% dels llombards votaven “sí” a assolir més competències en els seus territoris.

Les negociacions comencen amb tensió

El president de la Llombardia, Roberto Maroni, ha declarat que després dels comicis va mantenir una conversa telefònica “cordial” amb el primer ministre italià, Paolo Gentolini, que ha donat “via lliure” per començar el debat sobre l’adquisició de competències.

No obstant això, unes declaracions fetes pel Ministre de Cultura i exlíder del Partit Demòcrata a la Llombardia, Maurizio Martina, han tensat les negociacions abans de començar. Martina ha indicat al diari La Reppublica que “els impostos i altres competències, com la seguretat, no poden entrar en la negociació [...] no entren a la Constitució”.

Els reclams del Vèneto i la Llombardia

La Llombardia demanarà al Govern italià la transferència de 23 competències, totes les que siguin possibles, les quals passen per la coordinació del sistema tributari, la relació directa amb la Unió Europea o la gestió dels aeroports.

Per la seva banda, el Vèneto reclama un Estatut Especial com el que tenen cinc regions italianes: les illes de Sardenya i Sicília, el Vall d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia i el Tentrino-Alto Adagio.

Pendents del nou Govern que surti de les properes eleccions

Sembla que les negociacions seran difícils i llargues. La llei italiana estableix que les regions han de tancar un acord amb el Govern central, que després ha de votar per majoria absoluta el Congrés i el Senat. No obstant això, les Càmeres estan a punt de dissoldre’s: un cop s’hagin aprovat els Pressupostos per al 2018 i la nova llei electoral, el president es prepara per convocar eleccions.

El Govern que sorgeixi d’aquests comicis serà el que negociï  la major autonomia de la Llombardia i el Vèneto. Això si finalment hi ha un Executiu, ja que tal com indiquen les enquestes, cap coalició obtindria la majoria absoluta suficient per governar.