ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Ja s'ha fet pública la famosa llista negra de Vladímir Putin. Tots els països de la UE, a més dels Estats Units, el Japó i el Canadà, formen part del llistat de nacions que el govern rus considera "hostils", segons ha detallat aquest dilluns l'agència russa Interfax. La llista també inclou territoris estrangers que, segons Moscou, cometen accions hostils contra la Federació Russa, les empreses i els ciutadans russos, amb referència a les sancions aprovades que ja han començat a asfixiar l'economia russa. Segons Interfax, l'ordre amb el llistat ha estat firmada pel primer ministre, Mikhail Mishustin, i forma part del Decret del president de la Federació Russa dictat el 5 de març de 2022 "sobre el procediment temporal per complir obligacions amb certs creditors estrangers".

D'aquesta manera, la llista inclou als 27 estats membres de la Unió Europea, que han aprovat fortes sancions econòmiques contra Rússia i han enviat material militar a Ucraïna després de la invasió del 24 de febrer, tal com havia anat advertint Putin. Aquest és el llistat complet dels 48 països que Rússia considera hostils:

  1. Estats Units
  2. Japó
  3. Corea del Sud
  4. Alemanya
  5. Àustria
  6. Bèlgica
  7. Bulgària
  8. Xipre
  9. República Txeca
  10. Croàcia
  11. Dinamarca
  12. Eslovàquia
  13. Eslovènia
  14. Espanya
  15. Estònia
  16. Finlàndia
  17. França
  18. Grècia
  19. Hongria
  20. Irlanda
  21. Itàlia
  22. Letònia
  23. Lituània
  24. Luxemburg
  25. Malta
  26. Països Baixos
  27. Polònia
  28. Portugal
  29. Romania
  30. Suècia
  31. Austràlia
  32. Albània
  33. Andorra
  34. Regne Unit
  35. Islàndia
  36. Canadà
  37. Liechtenstein
  38. Estats Federats de Micronèsia
  39. Mònaco
  40. Nova Zelanda
  41. Noruega
  42. San Marino
  43. Macedònia del Nord
  44. Singapur
  45. Taiwan
  46. Ucraïna
  47. Montenegro
  48. Suïssa

El cas de Suècia, Finlàndia i Suïssa

Durant la passada setmana, la portaveu del Ministeri de Defensa rus, Maria Zakharova, va advertir a Suècia i Finlàndia que s'enfrontarien a conseqüències militars i polítiques si entren a l'Organització de l'Atlàntic Nord (OTAN). "No haurien de basar la seva seguretat a danyar la seguretat d'altres països, el seu accés a l'OTAN podria tenir conseqüències negatives i enfrontar-se a conseqüències militars i polítiques", va expressar. Aquesta amenaça va tenir lloc després que ambdós països fossin convidats a la reunió telemàtica dels membres de l'OTAN en la qual es va acordar reforçar la presència militar al flanc oriental.

Davant de la invasió d'Ucraïna, fins i tot Suïssa va abandonar la seva sempiterna posició neutral i va decidir afegir-se a les sancions contra Rússia en la que va ser una decisió històrica. Així, va apostar per congelar els actius de Vladímir Putin, Mijaíl Michoustine (primer ministre rus), Serguei Lavrov (ministre d'Afers Exteriors) i altres càrrecs del gabinet del president de Rússia. Segons Ignazio Cassis, membre del Consell Federal de Suïssa, aquesta mesura es va aprovar per les "violacions del dret internacional que ha comès Rússia" en la invasió a Ucraïna. Cassis ha qualificat aquesta guerra d'"inacceptable des del punt de vista del dret internacional, de la política i de la moral". Ara, ja apareix en la llista negra de Putin.