El lloc més contaminant del món no és ni Txernòbil, ni Hiroshima, ni Fukushima. El lloc més contaminat del món es troba a Rússia i no té res a veure amb les armes nuclears. Es tracta del llac Karachai, situat a la regió d'Ural, i és considerat el lloc més radioactiu del món. Tot té una explicació i és que durant la guerra freda, el llac va ser utilitzat com a abocador de residus nuclears per la Unió Soviètica. El nivell de radiació a la zona propera a l'afluent radioactiu del llac és de 600 roentgens per hora, és a dir, una hora és suficient per matar un ésser humà. Està contaminat amb deixalles radioactives, especialment de l'isòtop del radi-226, que té una vida mitjana de 1.600 anys. 

D'on ve la contaminació de llac Karachai?

El 1957, hi va haver un accident al llac Karachai que va provar un alliberament massiu de radiació. El nivell de radiació va ser tan alt que un home exposat durant uns minuts va morir en qüestió d'hores, i la radiació es va estendre a uns quants quilòmetres del llac. La planta de Mayak, a 150 quilòmetres d'Ekaterinburg, va patir un accident al sistema de refrigeració que va provocar l'alliberament de diverses tones de deixalles nuclears. L'accident va afectar una àrea de 14.400 km2 amb més de 270.000 ciutadans, segons una informació publicada al blog iagua.es

Just al costat de la central, hi ha el llac Karachai, prop de la ciutat d'Ozyorsk. El 1951 es va començar a fer servir aquesta massa d'aigua com a dipòsit de residus radioactius. El problema va començar a ser notori a partir dels 60, quan els nivells d'aigua del llac van baixar per la sequera, constata el mateix portal. Va ser aleshores que va quedar al descobert la pols radioactiva. Juntament amb el vent, es va escampar com la pólvora. 

El llac està cobert per una capa per evitar la propagació de la radiació, però continua sent un problema ambiental i de salut pública per a la regió. Els experts pensen que el llac es podria desbordar en cas d'un terratrèmol o inundació. En aquest sentit, la majoria d'experts creuen que podria provocar una catàstrofe radioactiva de gran escala.

S'ha fet prou per gestionar el desastre?

El govern rus ha intentat solucionar el problema del llac diverses vegades, fins i tot incloent-hi una proposta de construir un dipòsit subterrani per emmagatzemar les deixalles, però encara no s'ha trobat una solució definitiva. A causa de la seva perillositat, la zona del llac Karachai es troba altament restringida i també sota la supervisió de les autoritats russes. 

Amb Txernòbil, s'ha sabut a posteriori que el govern soviètic no va actuar ni gestionar la crisi de manera pertinent. En aquest cas, tampoc hi va haver excepcions. Les mesures per frenar el desastre, segons constata aquest mateix portal, es van fer entre el 1978 i 1986, que van distribuir-se uns 10.000 blocs de ciment per evitar la dispersió dels sediments. Aquestes feines van acabar el 2016. Ara bé, algunes informacions que també recull iagua.es, exposen que encara hi hauria la presència contaminant en aigües subterrànies de la zona i prop del terreny proper, un fet que el fa inhabitable. 

La contaminació s'ha estès 

A la mateixa zona hi ha altres llacs que han acabat contaminats, com és el cas del Kyzyltash, que encara és més gran que el Karachai. L'aigua es va fer servir per refrigerar els reactors, un fet que va provocar una contaminació molt ràpida. En aquest context, cal posar de manifest que els llacs no estan estancats, i poden estar comunicats amb rius. Per tant, prop d'aquests llacs hi ha el riu Techa, amb una longitud de 240 quilòmetres. Un riu que neix prop de la ciutat d'Ozyorsk. Les seves aigües desemboquen al riu Iset i aquest arriba fins i tot a Tobol, amb 1.600 quilòmetres i a més, amb una peculiaritat encara més destacable: és un dels rius més grans de Sibèria. 

Tot plegat és extremadament alarmant. El mateix portal iagua.es, recorda que el 1949 la central nuclear ja estava en ple funcionament i evocava aigua contaminada al llac Kyzyltash. A més, el 1951 es van registrar inundacions importants a la zona, provocant contaminació radioactiva a terra, pròxim al riu. No hi ha evidència de com ha afectat aquesta radioactivitat a l'ecosistema. 

Es pot visitar el llac Karachai?

El portal Dangerous Roads constata que tot el llac, fins i tot incloent-hi la ciutat veïna, està completament fora de tots els límits i que, per tant, l'única manera d'arribar-hi és a través dels punts de control. També especifica que és una zona molt més perillosa que fins i tot Txernòbil. Davant la pregunta sobre si és possible banyar-s'hi, l'article constata que una persona nedant podria rebre 300 roentgens, i que podria provocar una mort en 30 minuts. 

 

Imatge principal: Karachai-Cherkessia, Russia / Unsplash