El líder prorús de Donetsk ha prohibit que s'estudiï ucraïnès a l'escola, després de més d'un any d'annexió a Rússia. "No permetré que l'ucraïnès aparegui de nou com a llengua oficial o privilegiada en territori de la República Popular de Donetsk", ha afirmat Denís Puixilin davant dels mitjans de comunicació aquest divendres. I ha afegit: "Estic segur que la majoria d'habitants comparteixen la meva opinió". També ha destacat que la majoria de la població de la regió sempre ha parlat rus i que els estudiants podrien estudiar ucraïnès de manera optativa. "A les escoles hi ha aquesta possibilitat, però ni una escola, ni una classe, no ha plantejat aquesta iniciativa", ha assenyalat. 

El ministre de Cultura rus, Serguei Kravstov, ja va assegurar que sí que es podria estudiar ucraïnès durant aquest curs a les regions annexionades de Kherson i Zaporíjia. De fet, el ministeri fins i tot va editar un manual clàssic d'idioma ucraïnès. Però polítics, activistes radicals i, fins i tot, personalitats de la cultura russa s'han oposat categòricament a l'estudi de la llengua ucraïnesa. En aquesta línia, Vladímir Putin va dir que un dels arguments de la invasió russa era la persecució de la llengua i la cultura russes a Ucraïna —argument que ja va fer servir per annexionar-se la península de Crimea i donar suport a la insurgència en el Donbàs—.

Letònia, el letó i els russòfons

La mesura arriba mentre a Letònia hi ha polèmica per l'obligació d'aprendre letó per als russòfons, que en cas contrari s'enfrontarien a una possible repatriació o deportació a Rússia. Els ciutadans han de passar un examen en llengua letona, però poc abans de l'entrada en vigor de la norma n'hi havia uns quants milers que no havien superat la prova o que ni tan sols l'havien feta. Podrien arribar a repatriar-se uns 6.000 russos, molts d'ells gent gran. Tanmateix, la llei s'enfronta encara a diversos desafiaments legals, protestes i la resistència de les famílies, que de vegades són ciutadans letons.

Per la seva banda, la Unió Europea ha provat de tranquil·litzar Volodímir Zelenski, nerviós pel conflicte entre Israel i Hamàs. Anteriorment, el president ucraïnès havia expressat la seva preocupació perquè la situació a la Franja de Gaza no eclipsés la invasió russa i fes que els líders europeus s'oblidessin de la guerra a Ucraïna. Ara, però, els líders europeus li han garantit el seu suport davant l'agressió russa "tant de temps com sigui necessari". "La UE continuarà oferint un ferm suport financer, econòmic, humanitari, militar i diplomàtic a Ucraïna i el seu poble durant el temps que calgui", han indicat els caps d'estat i de govern dels Vint-i-set en unes conclusions aprovades a la cimera de dos dies que ha conclòs aquest divendres a Brussel·les.