Després que el passat 12 de maig el règim de Corea del Nord reconeixes que patia un brot de coronavirus d'ençà que va començar la pandèmia, el silenci sobre la situació sanitària al país es va sumir en un profund silenci. A compte gotes, s'han pogut saber alguns detalls de l'evolució del virus al país, un virus que no es reconeixia oficialment amb el nom de covid-19, sinó que les autoritats nord-coreanes s'hi referien com a "febre alta", amb petites excepcions en que sí es deia pel seu nom. Quatre mesos més tard, el règim de Corea del Nord celebra la seva "victòria brillant" sobre el virus. En el marc de les celebracions, la germana del líder nord-coreà Kim Jong-unKim Yo-jong, ha revelat que el seu germà va partir "febre alta", segons informa The Guardian

"Tot i que estava greument malalt amb una febre alta, no es va poder estirar ni un moment pensant en les persones que havia de cuidar fins al final davant la guerra antiepidèmica", ha afirmat la influent germana del líder nord-coreà per lloar la seva dedicació. Tanmateix, aquesta expressió del compromís de Kim Jong-un ha revelat un dels secrets més ben guardats pel govern nord-coreà: l'estat de salut del líder del país. 

Un sistema sanitari deficient

Kim Jong-un hauria passat la covid, com milions dels seus compatriotes. El règim ha reconegut 4,8 milions de casos de "febre" entre la seva població de 26 milions, però només n'ha identificat una part com a covid, possiblement per evitar crear alarma pública i per la manca de kits de proves. Ara, el règim celebra haver superat la crisi del coronavirus que ha assolat el país els darrers mesos, però és una celebració que desperta escepticisme internacional. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir el mes passat que creia que la situació empitjorava, no millora, enmig de l'absència de dades independents. Pyongyang no ha respost a les preocupacions de l'OMS i ha rebutjat les ofertes d'ajuda internacional. Una ajuda que els seria necessari, ja que el sistema sanitari del país és molt feble, amb hospitals mal equipats, poques UCIs i sense vacunes per la covid. 

Pyongyang culpa Corea del Sud

Per la seva banda i lluny de l'autocrítica, des del govern nord-coreà s'assenyala a Cora del Sud com a culpable del brot de coronavirus. La mateixa Kim Yo-jong ha afirmat que el virus va entrar al país a través d'uns pamflets de propaganda sud-coreana que van sobrevolar la frontera entre els dos països amb globus. La germana de líder nord-coreà ha aprofitat per amenaçar a Seül, afirmant que hi haurà represalies "mortals" si el govern sud-coreà no impedia que els activistes enviessin.