El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha tornat a aparèixer de forma pública al costat de la seva filla en una sessió de fotos publicada aquest diumenge pels mitjans estatals nord-coreans, amb motiu de la inauguració d'un nou carrer a Pyongyang, la capital del país. L'hermetisme respecte a la dinastia Kim és tan fort que no se sap ni el nom de la jove, encara que hi ha rumorsque podria dir-se Kim Ju-ae, ni la seva edat, pero la intel·ligència sud-coreana creu que, amb deu anys, és la filla mitjana del dictador, que hauria tingut tres fills el 2010, 2013 i 2017, encara que no hi ha res confirmat. Kim va assistir dissabte a la cerimònia en l'àrea de Sopho de Piongyang per inaugurar un projecte de construcció d'uns 4.100 habitatges a la zona nord de la ciutat, segons ha dit avui l'agència estatal nord-coreana, KCNA.

La filla de Kim Jong-un, la seva successora?

En les imatges es pot veure el líder nord-coreà aplaudint al costat de la seva filla, així com amb diversos membres del seu Govern, un nou exemple de com Kim Ju-ae estaria cobrant més presència en la vida pública en assistir a importants actes del règim. La creixent presència de la filla de Kim en destacades ocasions com el 75è aniversari de la fundació de l'exèrcit nord-coreà ha desencadenat les especulacions sobre la seva intencionalitat. Es pot tenir en compte que la primera vegada que va aparèixer la nena en els mitjans va ser el 19 de novembre de l'any passat, quan va acompanyar el seu pare a presenciar el test d'un míssil balístic intercontinental (ICBM). Fa escassos dies va tornar a aparèixer, en aquest cas acompanyada del seu pare però també per la seva mare, Ri Sol-ju, seguint una desfilada militar.

Ara, es presencia en la propaganda del règim, ha desencadenat tota mena d'especulacions sobre la possibilitat que Kim Jong-un l'estigui designant com la seva successora, teoria que es reforça amb el fet que el 17 de febrer es publiqués una nova col·lecció de segells en què apareix per primera vegada la nena, tal com va publicar la pàgina web North Korea Stamp Corp. Amb tot, la majoria d'experts creu que és aviat per aventurar res, ja que tan sols tindria uns deu anys, i que possiblement el règim simplement vulgui retratar el líder com un home familiar.

El paper de la germana de Kim Jong-un

Amb tot, la filla de Kim Jong-un no és l'única dona que està prenent rellevància en els últims dies a Corea del Nord. També ho ha fet la seva tia i germana del seu pare, Kim Yo-jong. Dilluns d'aquesta setmana el país va tornar a disparar míssils des de la seva costa, segons va denunciar la seva veïna del sud, i Yo-Jong va assegurar que amb armes nuclears l'estat podria convertir el Pacífic en un "camp de tir". Les proves han portat el líder del partit governant a Corea del Sud a advertir que les contínues provocacions de Pyongyang no fan res més que reforçar la idea que Corea del Sud ha de desenvolupar la seva pròpia dissuasió nuclear, un fet que augmentaria encara més les tensions a la península.