El periodista saudita opositor Jamal Khashoggi hauria estat esquarterat quan encara era viu i la seva agonia hauria durat fins a set minuts. Així ho han indicat fonts turques en possessió d'unes gravacions que demostrarien aquests fets.

Khashoggi, desaparegut des del dia 2 d'octubre, va ser vist per últim cop entrant al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul (Turquia). Després d'una allau de crítiques internacionals, semblava que Riad estava disposat a reconèixer que el periodista crític amb el règim hauria mort al consolat després d'un "interrogatori fallit".

Amb la difusió de la informació d'aquestes gravacions, es demostraria que Khashoggi va ser esquarterat mentre encara era viu al mateix despatx del cònsol saudita Mohamed al-Qtaibi. El columnista del Washington Post va ser detingut, sedat i colpejat abans que els agents de Riad procedissin amb l'esquarterament. Segons Turquia, un total de 15 persones haurien participat en la mort del periodista. 

La cadena qatarí Al-Jazeera ha avançat que va ser el president de la Companyia Saudita de Patologia Forense, Salá al Tubaigy, qui va esquarterar el periodista. La cadena també revela que arran dels crits de Khashoggi, Al Tubaigy hauria recomanat als presents al despatx que escoltessin música.

Pel que fa als 15 autors de la mort de Khashoggi, el New York Times ha revelat que almenys cinc serien col·laboradors pròxims al príncep hereu Bin Salman. I un d'ells hauria sigut l'acompanyant de l'hereu de la monarquia saudita en el seu viatge a Madrid, Maher Abdulaziz Mutreb.

La policia turca investiga el consulat

Aquest dimecres, agents de la policia turca han pogut accedir al consulat saudita després que la seva entrada fos rebutjada el passat dimarts. Aquell mateix dia, també els hi va ser negat l'accés a la residència del cònsol, qui hauria viatjat a Riad sense cap motiu diplomàtic.

El ministre d'Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha informat que l'actitud del cònsol durant el registre ha estat sospitosa: "Per exemple, obria armaris i deia, mireu, Khashoggi no està aquí, com si ens volgués deixar en ridícul".