L'Aràbia Saudita planeja reconèixer que el periodista Jamal Khashoggi, desaparegut fa dues setmanes, va morir sota la seva custòdia en un interrogatori que se'ls va escapar de les mans a les autoritats en el consolat saudita a Istanbul, han informat avui mitjans de comunicació nord-americans.

Segons la cadena de televisió CNN, el Govern saudita està preparant un informe que admetrà que planejaven interrogar a Khashoggi i emportar-se'l a l'Aràbia Saudita, però que el periodista va ser assassinat per agents que van actuar sense el vistiplau del regne i que pagaran pel que van fer.

El diari The New York Times, per la seva part, ha indicat avui que la versió que pretén difondre Riad consisteix en què el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, va aprovar l'interrogatori de Khashoggi o fins i tot la seva aprehensió i trasllat a l'Aràbia Saudita, però un funcionari d'intel·ligència saudita "tràgicament incompetent" va frustrar aquest pla.

D'acord amb el diari, aquest funcionari que es culparà de l'assassinat del periodista és un amic del príncep hereu saudita. El rotatiu novaiorquès cita una persona familiaritzada amb els plans de Riad, mentre que la CNN atribueix la seva informació a dues fonts que no identifica.

El parador de Khashoggi, un reporter saudita crític amb Riad que vivia a Washington des de feia un any, es desconeix des que el passat 2 d'octubre va entrar en el consolat saudita a Istanbul per qüestions burocràtiques.

El president nord-americà, Donald Trump, ha assegurat avui que el rei de l'Aràbia Saudita, Salmán bin Abdelaziz, desconeix què ha passat amb Khashoggi, i va arribar a insinuar que "assassins pel seu compte" podrien estar darrera la seva desaparició.

Policies, forenses i fiscals turcs comencen avui a registrar el consolat saudita a Istanbul per determinar si el periodista va ser assassinat dins de l'edifici, com denuncien els seus companys de professió, i el seu cos dissolt en àcid.

Anteriorment, diversos diaris van especular amb la possibilitat que el cadàver hagués estat esquarterat i tret de l'edifici en maletes per un grup de saudites que va arribar a Istanbul amb avió el mateix dia que va desaparèixer el periodista i va romandre a la ciutat turca tot just unes hores.